Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Belang van zelftesten op corona en griep

Bent u 70+ en hebt u verkoudheidsklachten? Dan doet u er goed aan om uzelf te testen op griep of covid. Uw arts kan u dan tijdig adviseren om het risico op ernstige klachten te beperken.

Verkoudheidsymptomen

Welke klachten horen bij corona?
COVID-19 is een ziekte die wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2. Veel mensen noemen het corona of COVID. De meeste coronaklachten lijken op griepklachten. Zoals koorts of verhoging, een droge hoest en zich moe voelen. Als u verkouden bent, vaak keelpijn hebt, een loopneus en/of veel moet niezen. Dit zijn ook klachten die bij corona horen. Veel mensen die corona hebben, zijn benauwd en ruiken of proeven bijna niets. Het verlies van reuk en/of smaak komt vaak voor. Sommige mensen klagen over spierpijn.

Hoe lang duren de klachten van corona?
De meeste mensen krijgen weinig klachten van corona en voelen zich na een paar dagen weer beter. Als u ernstig ziek wordt en naar het ziekenhuis moet, duurt het vaak langer om te herstellen. Maar ook als u weinig klachten had, kan het zijn dat de klachten soms nog langere tijd blijven.

Spreekkamer

Voor wie kan corona een risico zijn?
Iedereen kan besmet raken met corona. Gelukkig hebben de meeste mensen al afweer opgebouwd tegen corona. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen hebben nog geen of heel weinig afweer tegen corona.

Maar niet iedereen wordt ernstig ziek van corona. Sommige mensen hebben een grotere kans dat ze erg ziek worden. Bijvoorbeeld ouderen en mensen met een lage weerstand of een chronische of ernstige ziekte. Deze groep kan bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. Ook kan het voor deze groep mensen extra gevaarlijk zijn als zij benauwd worden. 

Op de website van apotheek.nl staat wat u kunt doen bij corona en in welke gevallen u het beste naar de huisarts kunt gaan.

Vaccinatie

Zijn er vaccins tegen corona?
Sinds begin 2021 zijn er coronavaccins beschikbaar. De Nederlandse overheid heeft advies gegeven voor wie een nieuwe vaccinatie zinvol kan zijn. De najaarsronde van de coronavaccinatie is afgelopen, maar mensen die worden doorverwezen door een arts kunnen na afloop van de najaarsronde ook nog terecht voor de coronaprik.

Fluorecare combotest

Kan corona behandeld worden?
Veel ziektes kunnen behandeld worden met medicijnen. Hebt u corona? Dan kijkt de arts naar uw situatie, uw klachten en of u risico loopt om ernstig ziek te worden. Daarna kijkt de arts of u een behandeling nodig hebt. Bijvoorbeeld:

  • Zuurstof
  • Ontstekingsremmer
  • Virusremmer

Wanneer u naast corona ook nog een andere infectie hebt, kan deze ook worden behandeld met medicatie.  

Hoe kan ik testen of ik corona heb?
Met de Fluorcare combotest kunt u testen of u corona hebt. Dit is een zelftest waarmee u uzelf niet alleen kunt testen op COVID-19, maar ook op griep. De Fluorecare combotest is verkrijgbaar bij uw Alphega apotheek.