Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel

Het begeleidingsgesprek voor nieuwe geneesmiddelen staat niet meer apart op de nota. Vanaf 2016 staat op de rekening of het een ‘terhandstelling met begeleidingsgesprek’ of een ‘standaard terhandstelling’ betreft.

Dit maakt duidelijk dat het gesprek niet optioneel is, maar een onderdeel van de zorgprestatie. Het aanschrijven, de medicatiebewaking, eventueel overleggen met de voorschrijver, de interne controles én het begeleidingsgesprek zijn voorwaarden voor veilig medicijngebruik. Zo wordt gewerkt aan veiligheid voor de patiënt.  Lees meer op de website van KNMP.

Uitleg over medicijnen

Voor de medicijnen die je voor het eerst meekrijgt, of langer dan 12 maanden niet hebt gekregen in jouw apotheek, krijg je aan de balie uitleg over jouw medicijn.

Dit is het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel. Je zorgverzekeraar heeft hierover afspraken gemaakt met je apotheek. In het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel wordt met je besproken wat je van jouw medicijn kunt verwachten.

Tijdens het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel wordt met je gesproken over:
✔ werking van het medicijn
✔ wijze van gebruik
✔ mogelijke bijwerkingen
✔ eventuele andere bijzonderheden, adviezen of waarschuwingen
✔ eventuele samenhang met andere medicijnen die u gebruikt

Je ziet het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel mogelijk terug op het declaratieoverzicht van je zorgverzekeraar. Neem voor vragen over jouw declaratieoverzicht contact op met je zorgverzekeraar.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij jouw Alphega apotheek. Klik op de link onder aan dit artikel voor informatie over 'Wat moet de apotheker doen als u een geneesmiddel komt halen en wat kost het?' van de Consumentenbond.

Banner Uitgifte geneesmidde