Wijzigingen bij Kring-apotheek De Laarhoeve

23 januari 2015 WIJZIGINGEN BIJ KRING-APOTHEEK DE LAARHOEVE Verhuizing locatie Aarle-Rixtel en naamswijziging locaties Aarle-Rixtel en Lieshout   Kring-apotheek De Laarhoeve...

Gezonde voornemens

6 januari 2015   Gezonde voornemens Een nieuw jaar, een gezonde start met goede voornemens!   Na de feestmaand maken veel mensen weer gezonde voornemens voor het nieuwe...

Honderdvijftigste Alphega apotheek in Nederland

  HONDERDVIJFTIGSTE ALPHEGA APOTHEEK IN NEDERLAND Alphega apotheek inmiddels vertrouwd gezicht in Nederlands straatbeeld   Op 18 december jl. was de officiële...

Alphega apotheek staat ook in 2015 voor je klaar

Alphega apotheek heeft overeenkomsten gesloten met alle zorgverzekeraars. Daarom kun je, zoals je gewend bent, voor alle geneesmiddelen en overige middelen die vergoed worden in het...

Extra aandacht voor diabetes bij Alphega apotheek

10 november 2014   EXTRA AANDACHT VOOR DIABETES BIJ ALPHEGA APOTHEEK 14 november Wereld Diabetes Dag   Wereld Diabetes Dag is een dag met extra aandacht voor diabetes...
Er zijn geen resultaten.

Wormen

Wat zijn wormen?

Wormen zijn parasieten, die voorkomen in de darmen of de weefsels. De levenscyclus van de worm bestaat uit drie fasen: het ei, de larve en de worm. Besmetting kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op mens en van mens op dier of omgekeerd. Hieronder lees je meer over:

  • Soorten wormen, oorzaken en klachten bij wormen
  • Wanneer naar de huisarts?
  • Tips tegen wormen: hoe besmetting voorkomen?
  • Geneesmiddelen bij wormen (mebendazol tabletten)

Soorten wormen, oorzaken en klachten bij wormen

De meest voorkomende wormen in Nederland zijn de aarsmade, de spoelworm, de zweepworm en de lintworm.

Aarsmade
De aarsmade (bleekgeel/wit van kleur) is een kleine worm (0,5 tot 1 cm) en komt vaak bij kinderen voor. De wormen bevinden zich in het onderste deel van de dunne darm en bij de blinde darm. Ze hebben een levensduur van circa acht weken en zijn kommavormig. De eitjes bevinden zich op de huid van de anus. De eitjes van de aarsmade kunnen buiten het lichaam (bijvoorbeeld in kleren, in stof of onder de vingernagels) lang in leven blijven. Besmetting vindt plaats via de vingers, doordat de eitjes zich vastkleven aan voorwerpen in de leefomgeving (bed, bank, speelgoed) en door voedsel. De aarsmade veroorzaakt jeuk rond de anus of de schaamlippen.

Spoelworm
De spoelworm (bleekgeel tot roze-/roodachtig van kleur) is 15 tot 40 cm lang en bevindt zich in de dunne darm. Besmetting vindt plaats door het eten van onvoldoende gewassen rauwe groente of fruit en kan vage buikklachten, diarree of verstopping veroorzaken. Besmetting met honden- of kattenspoelwormen - opgedaan in zandbak, tuin of plantsoen - kan in zeldzame gevallen koorts, buikpijn en prikkelhoest veroorzaken.

Zweepworm
De zweepworm (bleekgeel/wit van kleur) is aan het voorste deel dun en aan het achterste deel dik. De worm is 3 tot 5 centimeter lang en is indirect afkomstig van een (huis)dier. Besmetting vindt plaats via de ontlasting van het dier in aarde of grond. Zweepwormen nestelen zich in de darm en in een vochtige omgeving ontwikkelen de eitjes zich. De kleine ovale eitjes vind je terug in de ontlasting. De zweepworm leeft twee weken als men zich niet opnieuw herbesmet. Zweepworminfecties geven zelden klachten. Vanwege de huidige goede hygiëne komen infecties door zweepwormen in Nederland en België bijna niet voor.

Lintworm
De lintworm komt voor in het voorste deel van de dunne darm en kan 5 tot 10 meter lang worden. De worm bestaat uit platte segmenten, die met het blote oog te zien zijn in de ontlasting. De embryo’s en larven van de lintworm ontwikkelen zich in het spierweefsel van een rund of varken. De lintworm is herkenbaar aan zijn hoekige rijstkorrelvorm. Besmetting vindt plaats door het eten van besmet rauw, of niet goed doorbakken vlees. De lintworm veroorzaakt soms buikklachten, diarree en licht gewichtsverlies.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig een arts te raadplegen bij een lintworminfectie en bij aanhoudende klachten van vermoeidheid. Als een worminfectie niet overgaat na goede hygiënische maatregelen en wanneer tweemaal een kuur is gevolgd, is het ook raadzaam een arts te raadplegen. Kinderen onder de twee jaar en zwangere vrouwen dienen bij een worminfectie naar de huisarts te gaan.

In de tropen komen ook andere worminfecties voor, waarbij soms alleen eitjes in de ontlasting komen. Geef het dus altijd door aan je huisarts als je de klachten hebt gekregen na terugkeer van je vakantiebestemming.

Tips tegen wormen: hoe voorkom je besmetting?

Besmetting met de lintworm voorkom je door geen rauw of niet goed doorbakken vlees te eten. Spoelwormen zijn te voorkomen door groente en fruit goed te wassen. Hygiëne is de belangrijkste voorzorgsmaatregel bij het voorkomen van worminfecties. Hygiënische maatregelen zijn:

  • Hou de vingernagels zo kort mogelijk en schoon.
  • Was de handen en billen regelmatig (handen in elk geval wassen voor en na het slapen, voor het eten, na het spelen en na wc-bezoek).
  • Maak deurknoppen, wc-bril, kastdeuren en speelgoed dagelijks schoon.
  • Was beddengoed, ondergoed en nachtkleding op minimaal 60 graden.
  • Stofzuig de leefruimte iedere dag.
  • Verschoon ondergoed en handdoeken dagelijks.

Geneesmiddelen bij wormen

De behandeling van een worminfectie met behulp van geneesmiddelen dient altijd in combinatie met een goede hygiëne te gebeuren.

Aarsmaden
Aarsmaden behandel je met mebendazol: neem direct één tablet en na 14 dagen weer één. De ontwikkeling van ei tot larve duurt namelijk veertien dagen. Is in een gezin meer dan één persoon besmet? Dan is het verstandig alle gezinsleden te behandelen. Bij zeer hardnekkige jeuk door wormen kun je de bilnaad insmeren met vaseline. Trek kinderen een strakke onderbroek aan zodat ze niet zo makkelijk kunnen krabben.

Spoel- en zweepwormen
Spoel- en zweepwormen behandel je ook met mebendazol, maar in een dosering van tweemaal daags één tablet, drie dagen lang. Indien nodig kun je deze kuur na drie weken herhalen. Ga naar je huisarts wanneer de klachten blijven aanhouden.

Zwangere vrouwen en kinderen onder de twee jaar kunnen beter geen mebendazol gebruiken. Als alleen hygiënische maatregelen niet helpen, overleg dan met een arts.

Meer informatie en advies

Alle informatie over wormen lees je in de folder Aambeien, diarree, verstopping en wormen. Of kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag.


 

 

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie hierboven om de dichtstbijzijnde Alphega apotheek te vinden.

A - Z van Alphega apotheken
Loading…