Alphega apotheek helpt bij stoppen met roken

Extra ondersteuning, nu goede voornemens weer bijna vergeten zijn Een nieuw jaar, een gezonde start met goede voornemens! Die vaak na een aantal weken weer naar de achtergrond...

Alphega apotheek Zorgmakelaar en Menzis investeren in therapietrouw

De Alphega apotheek Zorgmakelaar is op maandag 7 september, als eerste onderhandelaar in de markt, tot overeenstemming gekomen met Menzis over de farmaceutische zorg. Belangrijk thema in de...

Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ primeur met eerste overeenkomst tussen apothekers en zorgverzekeraar

Verzekerden van VGZ kunnen ook in 2016 en 2017 blijven rekenen op uitstekende en toegankelijke farmaceutische zorg dankzij de overeenstemming die de Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ op 28 augustus...

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek De Consumentenbond heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar het ‘eerste-uitgiftegesprek’ en...

Maar liefst 3 Alphega apotheken in top 12 hoogste klanttevredenheid

Consument spreekt zich uit over service over apotheken op reviewplatform Opiness Amsterdam  17 juni 2015 – Twaalf apotheken ontvingen deze week een consumentenprijs in de vorm van...
Er zijn geen resultaten.

Tekenbeet 

Teken zijn kleine spinachtige beestjes van één tot drie millimeter groot. Teken kruipen; ze kunnen niet springen of vliegen. Ze leven vooral in struiken en hoog gras. Vaak wordt gedacht dat teken alleen in natuurgebieden voorkomen. Dat is een misverstand. Ze leven ook in parken en tuinen.

Teken kruipen op passerende mensen of dieren en bijten zich vast in de huid. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek op tot een bruinzwart bolletje van ongeveer één centimeter. Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.

Klachten en symptomen

Steeds meer teken zijn besmet met ziekteverwekkers. Wanneer een teek de inhoud van zijn speciale speekselklier in het wondje leegt, kan hij ziektes overbrengen. De ziekte van Lyme is één van de ziektes die door teken worden overgedragen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Wanneer de huid rond de tekenbeet na enige tijd toch een rode kleur krijgt, moet je een arts raadplegen. Ook als na enkele weken of maanden griepachtige verschijnselen of gewrichtspijnen optreden, dien je de tekenbeet aan een arts te melden.

Voorkomen van teken

Om te voorkomen dat een teek op je kruipt en zich vastbijt in jouw huid, is het verstandig om niet van wandelpaden af te wijken. Bij wandelingen door hoog gras of struiken kun je het beste kleding met lange mouwen en broekspijpen dragen, zodat armen en benen bedekt zijn. Controleer de huid, na een verblijf in de natuur, op de aanwezigheid van teken.

Wat kun je er zelf aan doen?

Om te voorkomen dat een teek zijn speekselklier leegt, moet een teek zo snel mogelijk worden verwijderd. Het liefst binnen zes uur. Wanneer een teek korter dan 24 uur op de huid heeft gezeten en op de juiste wijze is verwijderd, is de kans op besmetting klein.

Het verwijderen van een teek gaat het beste met een speciale tekentang. Een dergelijke tang voorkomt dat bij het verwijderen van de teek de inhoud van zijn speekselklier wordt leeggespoten of dat het kopje van de romp wordt getrokken. Smeer geen middeltjes (bijvoorbeeld alcohol) op de teek om hem te verdoven of te doden. Juist dan zal hij de inhoud van zijn speekselklier in de wond spuiten.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Lees hier de folder.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.

 

 

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie om je dichtstbijzijnde apotheek te vinden

A - Z van Alphega apotheken
Loading…

Z-Product widget is verlopen.