Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Een steenpuist is te herkennen als een grote, rode, harde onderhuidse plek of bult. Deze puist kan zo hard zijn als ‘steen’; vandaar de naam steenpuist. In de loop van een aantal dagen wordt de steenpuist rijper, barst uiteindelijk spontaan open en komt er etter vrij.

Steenpuisten

Een steenpuist is niet alleen pijnlijk, maar vaak ook lastig. De steenpuist kan immers bepaalde bewegingen verhinderen en, door de druk, het dragen van kleding of het zitten belemmeren.

Een steenpuist ontstaat door een besmetting met bacteriën (stafylococcen) van een haarzakje of talgklier. Op elke plaats van het lichaam waar zich haarzakjes, zweet- of talgklieren bevinden, kunnen steenpuisten ontstaan. Op het behaarde hoofd, in de oksels, de liezen en op of tussen de billen komen ze echter het meest voor. Strakke, schurende kleding, overmatig zweten en overgewicht vergroten de kans op het ontstaan van steenpuisten. Ook bij niet of slecht behandelde inwendige ziekten, zoals een nierontsteking of suikerziekte is de kans op het ontstaan van steenpuisten groter.

Als je een steenpuist in het gezicht hebt, of als er meerdere steenpuisten dicht bij elkaar ontstaan (dit wordt een negenoog genoemd), is het raadzaam een arts te bezoeken. Dit in verband met de grotere kans op verspreiding van de bacteriën in de bloedbaan. Als je je erg ziek voelt door een steenpuist of als steenpuisten regelmatig terugkeren is het verstandig een arts te raadplegen.

Je kunt steenpuisten voorkomen door een goede lichamelijke hygiëne, voldoende weerstand (genoeg slaap, gezond eten) en door het vermijden van broeiplekken (bijvoorbeeld door luchtige kleding te dragen).

  • Een steenpuist moet de kans krijgen om volledig rijp te worden. Als je door knijpen of prikken dit proces probeert te versnellen, wordt de kans op verdere besmetting groter. Je kunt daarom beter niet proberen de steenpuist te openen.
  • Houd, totdat de puist helemaal rijp is en doorbreekt, het gebied rondom de steenpuist heel goed schoon met water en zeep en dek de steenpuist goed af met een gaasje om besmetting te voorkomen.
  • De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend.
  • Was je handen regelmatig met water en zeep.
  • Draag liever geen knellende of schurende kleding.

 

Let op: Vroeger werd trekzalf gebruik. De trekzalf die lood bevatte, is uit de handel genomen, vanwege het milieubelastende aspect van dit zware metaal en onvoldoende effectiviteit. Trekzalf met teer is nog verkrijgbaar. Ook deze zalf is niet effectief en kan bovendien irritatie van de huid geven. Om deze redenen kun je beter geen trekzalf gebruiken.

 

Na openbarsten vloeit het pus weg en verdwijnt de pijn. Juist in dit stadium is het belangrijk om de wond goed schoon te houden. Je kunt daarom het beste op de puist en het gebied er omheen tweemaal daags povidonjoodzalf of oplossing aanbrengen en met een steriel gaasje afdekken.

Alle informatie lees je in de folder Acne en steenpuisten.

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.

 

Op deze pagina lees je meer over jeugdpuistjes.