ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Noodanticonceptie

Levonorgestrel is een hormoon dat de eisprong tegengaat of verhindert dat een bevruchte eicel zich nestelt in de baarmoeder. Een andere noodanticonceptie bevat ulipristal, dit is een hormoon dat de eisprong tegengaat.

Voordat je noodanticonceptie gebruikt

Als het mogelijk is dat je zwanger bent door eerdere onbeschermde gemeenschap, neem dan contact op met je huisarts. Mocht blijken dat je terwijl je zwanger bent toch noodanticonceptie hebt gebruikt, dan hoef je niets te doen, noodanticonceptie heeft geen nadelige effecten op het ongeboren kind.

Als je last hebt van ernstige leverfunctiestoornissen, de ziekte van Crohn of andere ernstige maag-darm problemen neem dan contact op met je huisarts.

Wisselwerking met andere geneesmiddelen

Het gebruik van de morning afterpil en andere geneesmiddelen gelijktijdig kan zorgen voor een verminderde werkingen van één van de middelen. Raadpleeg je Alphega apotheek voor het juiste advies.

Overgevoeligheid

Als je eerder overgevoeligheidsreacties hebt gehad op de anticonceptiepil kan het zijn dat je ook overgevoelig bent voor noodanticonceptie. In dat geval kun je het beste contact opnemen met je Alphega apotheek of je huisarts.

Borstvoeding

Geef je borstvoeding, neem de noodanticonceptie met levonorgestrel dan na het voeden in en wacht acht uur met het geven van de volgende borstvoeding. Zo komt er zo weinig mogelijk van het hormoon in de moedermelk terecht. Na het innemen van de noodanticonceptie met ulipristal moet het geven van borstvoeding minimaal een week uitgesteld worden.

Wanneer innemen

Er zijn 2 verschillende morning-afterpillen met beide andere eigenschappen. De Norlevo® moet zo snel mogelijk na de onbeschermde geslachtsgemeenschap worden ingenomen, het liefst binnen 12 uur. Betrouwbaarheid is 95% als de Norlevo® binnen 24 uur na de onbeschermde gemeenschap wordt ingenomen, 85% als dit na 24 tot 48 uur gebeurt en 58% bij gebruik na 48-72 uur. Als het langer dan 72 uur geleden is, is het dus niet zinvol meer om Norlevo® in te nemen.

Ellaone® moet binnen 24 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap worden ingenomen, de betrouwbaarheid is dan 95%. Ellaone® kan tot 120 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap worden ingenomen.

Wanneer het langer dan 120 uur geleden is, kan het morning-afterspiraaltje een goed alternatief zijn. 

Bijwerkingen

Je kunt misselijk worden van noodanticonceptie. Sommige vrouwen kunnen overgeven of krijgen last van pijn, vermoeidheid of duizeligheid. Deze klachten verdwijnen meestal binnen 48 uur. Andere bijwerkingen zoals gevoelige borsten, doorbraakbloedingen en onregelmatige bloedingen kunnen aanhouden tot de volgende menstruatiecyclus.

Wat te doen bij overgeven

Als je binnen drie uur na het innemen van de noodanticonceptie moet overgeven, is de werking van de noodanticonceptie niet betrouwbaar. Je moet dan onmiddellijk 1 nieuw tablet innemen, plus eventueel een medicijn om braken te voorkomen.

Nadat je noodanticonceptie hebt gebruikt

Houd er rekening mee dat je in de periode nadat je noodanticonceptie hebt gebruikt nog wel vruchtbaar bent. Neem daarom nadat je noodanticonceptie hebt ingenomen aanvullende maatregelen bij geslachtsgemeenschap tot aan je volgende menstruatie.

Als je anticonceptie gebruikt, kun je na het gebruiken van noodanticonceptie gewoon doorgaan met de resterende anticonceptie. Bij de anticonceptiering of pleister doorgaan door een nieuwe te plaatsen of te plakken. Ook in deze gevallen moet je tot je volgende menstruatie aanvullende maatregelen gebruiken.

 Als je al eerder noodanticonceptie hebt gebruikt

Als je noodanticonceptie al vaker hebt gebruikt, is het beter om een anticonceptiemiddel te overwegen. Noodanticonceptie is namelijk alleen geschikt voor noodgevallen en het vaker gebruiken van noodanticonceptie kan leiden tot vervelende storingen in de menstruatiecyclus.

Bij problemen met anticonceptie middelen

Wanneer je noodanticonceptie wilt gebruiken, omdat je problemen hebt met jouw reguliere anticonceptiemiddel is het belangrijk, voordat je noodanticonceptie inneemt het schema te raadplegen. Het is namelijk niet altijd nodig om noodanticonceptie te gebruiken.

SOA

Noodanticonceptie beschermt niet tegen sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

Geslachtsziekten (en HIV/AIDS) komen frequent voor. Gebruik daarom bij sexuele contacten altijd een condoom!

Anticonceptie

Noodanticonceptie is nadrukkelijk geen anticonceptiemiddel. Het is een noodoplossing en moet ook als zodanig worden beschouwd. Als je zwangerschap wilt voorkomen, kun je kiezen voor een van de volgende anticonceptiemiddelen

  • Condooms, condooms zorgen ervoor dat er geen bevruchting plaats kan vinden. Tevens zijn condooms effectief bij het voorkomen van SOA’s (sexueel overdraagbare aandoeningen)
  • Anticonceptiepil, anticonceptiering, anticonceptiepleister, deze middelen gaan de eisprong tegen.
  • Spiraaltje, Het spiraaltje zorgt ervoor dat de eicel zich niet in de baarmoeder kan nestelen.
  • Implantatie staafje, het implantatiestaafje gaat de eisprong tegen

Welk anticonceptiemiddel het beste bij jou past, kun je het beste met jouw huisarts overleggen.

Als je de anticonceptiepil bent vergeten

Als je de pil minder dan 12 uur na het normale tijdstip van slikken alsnog inneemt dan blijf je tegen zwangerschap beschermt en hoef je geen maatregelen te treffen. Als het langer dan 12 uur geleden is dat je de pil had moeten slikken, is het belangrijk om te weten hoeveel pillen je bent vergeten en in welk deel van de cyclus. In dit schema kun je zien welke maatregelen je moet nemen. De schema’s gelden niet voor de anticonceptiemiddelen Yaz en Qlaira, raadpleeg hiervoor de bijsluiter.

Bij problemen met de anticonceptiering of anticonceptiepleister

Als de ring minder dan 3 uur niet gedragen is of als de pleister minder dan 24 uur van zijn plaats is geweest, plaats dan de ring of de pleister gewoon terug. Je blijft in dat geval tegen zwangerschap beschermd en je hoeft geen maatregelen te nemen. Voor afwijkende tijden volg de adviezen in dit schema op.

Meer informatie en advies?

Alle informatie lees je in de folder Morning-afterpil.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jou apotheek.

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie om je dichtstbijzijnde apotheek te vinden

A - Z van Alphega apotheken
Loading…

Z-Product widget is verlopen.