Alphega apotheek helpt bij stoppen met roken

Extra ondersteuning, nu goede voornemens weer bijna vergeten zijn Een nieuw jaar, een gezonde start met goede voornemens! Die vaak na een aantal weken weer naar de achtergrond...

Alphega apotheek Zorgmakelaar en Menzis investeren in therapietrouw

De Alphega apotheek Zorgmakelaar is op maandag 7 september, als eerste onderhandelaar in de markt, tot overeenstemming gekomen met Menzis over de farmaceutische zorg. Belangrijk thema in de...

Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ primeur met eerste overeenkomst tussen apothekers en zorgverzekeraar

Verzekerden van VGZ kunnen ook in 2016 en 2017 blijven rekenen op uitstekende en toegankelijke farmaceutische zorg dankzij de overeenstemming die de Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ op 28 augustus...

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek De Consumentenbond heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar het ‘eerste-uitgiftegesprek’ en...

Maar liefst 3 Alphega apotheken in top 12 hoogste klanttevredenheid

Consument spreekt zich uit over service over apotheken op reviewplatform Opiness Amsterdam  17 juni 2015 – Twaalf apotheken ontvingen deze week een consumentenprijs in de vorm van...
Er zijn geen resultaten.

Nervositeit      

Nervositeit en gespannenheid horen bij het leven. Wanneer stress en spanning lang aanhouden, kunnen ze echter een risico vormen voor jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Klachten en symptomen

Nervositeit kan vele klachten tot gevolg hebben. Lichamelijke klachten zijn een snelle pols, hoofdpijn, duizelingen, gebrek aan eetlust, maagklachten, spierpijn en rugklachten. Geestelijke klachten kunnen concentratieverlies en een slechte nachtrust veroorzaken. Al deze spanningsklachten zijn in feite waarschuwingen. Wie deze signalen negeert, en niet op zoek gaat naar de oorzaak, kan last krijgen van ernstiger verschijnselen, zoals overspannenheid of hyperventilatie.

Oorzaken

Nervositeit kan veel verschillende oorzaken hebben. Hoofdoorzaken van nervositeit zijn: het te druk hebben, het opkroppen van gevoelens en een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook problemen in relaties of op het werk kunnen spanningen veroorzaken. Niet alle spanningen zijn te vermijden. Tragische gebeurtenissen, zoals het overlijden van een naaste, kunnen zeer diep ingrijpen op het gevoelsleven. In de meeste gevallen komt de geestelijke balans na enige tijd weer in evenwicht. Het karakter is zeer belangrijk bij het ontstaan van nervositeitsklachten. Wat voor de één nuttige en prestatieverhogende spanning is (bijvoorbeeld bij examens), kan voor de ander een groot probleem vormen.

Ook kinderen kunnen last hebben van spanningen. Al lijkt voor volwassenen de oorzaak veelal volstrekt onbelangrijk (bijvoorbeeld zoekgeraakt lievelingsspeelgoed), voor het kind is het dat niet. De uitdrukking 'klein kind, klein verdriet' is daarom onjuist. Spanningen bij kinderen dienen zonder meer serieus genomen te worden.


Wanneer moet je een arts raadplegen?

Bij langdurige, ernstige gespannenheid is het raadzaam een arts te raadplegen. Gebruik kalmerende middelen uitsluitend in overleg met een arts.
 

Wat kun je doen om nervositeit te voorkomen?

Mensen kunnen nerveuze spanningen voorkomen door zelf op zoek te gaan naar de oorzaak en vervolgens te trachten deze weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door het beter indelen van de beschikbare tijd of door problemen (zo snel mogelijk) uit te praten. Bij het vinden en wegnemen van de oorzaken kunnen familieleden, vrienden of professionele hulpverleners een grote steun zijn. De weerstand tegen stress kan worden verhoogd door ontspannende activiteiten zoals sport, hobby of ontspanningsoefeningen. Verwacht echter niet te snel resultaat van de genomen maatregelen. Ze geven vaak pas na langere tijd merkbaar effect.
 

Geneesmiddelen

Voor alle kalmerende middelen geldt dat ze slechts gebruikt mogen worden als algemene ontspanningsmaatregelen onvoldoende effect hebben.

De meeste kalmerende middelen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Enkele valeriaan bevattende middelen zijn wel zonder recept verkrijgbaar, maar hebben een zwakke werking. Alle ontspannende middelen, ook die waarvoor geen recept nodig is, leiden zeer snel tot gewenning. Daarom mogen ze niet langer dan twee tot drie weken achtereen worden gebruikt.

In het algemeen kan worden gesteld, dat ontspanning niet door geneesmiddelen moet worden verkregen, maar door aanpassing van de omstandigheden. Geneesmiddelen kunnen hierbij hooguit tijdelijk helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.

 

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie om je dichtstbijzijnde apotheek te vinden

A - Z van Alphega apotheken
Loading…

Z-Product widget is verlopen.