Kring-apotheek Sumatra wordt Sumatra Alphega apotheek

KRING-APOTHEEK SUMATRA WORDT SUMATRA ALPHEGA APOTHEEK Versterking van onafhankelijke apotheek en verbeterd aanbod klanten   Kring-apotheek Sumatra heeft vanaf 13 maart een...

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy ‘Blijf zelfstandig, geef zelf vorm aan de toekomst', Alphega Pharmacy Europese Conventie, 5-6 maart 2015 ...

Wijzigingen bij Kring-apotheek De Laarhoeve

23 januari 2015 WIJZIGINGEN BIJ KRING-APOTHEEK DE LAARHOEVE Verhuizing locatie Aarle-Rixtel en naamswijziging locaties Aarle-Rixtel en Lieshout   Kring-apotheek De Laarhoeve...

Gezonde voornemens

6 januari 2015   Gezonde voornemens Een nieuw jaar, een gezonde start met goede voornemens!   Na de feestmaand maken veel mensen weer gezonde voornemens voor het nieuwe...

Honderdvijftigste Alphega apotheek in Nederland

  HONDERDVIJFTIGSTE ALPHEGA APOTHEEK IN NEDERLAND Alphega apotheek inmiddels vertrouwd gezicht in Nederlands straatbeeld   Op 18 december jl. was de officiële...
Er zijn geen resultaten.

Koortslip

Lippen zijn het hele jaar door uiterst gevoelig voor invloeden van buitenaf. In de zomer kunnen sterke zonnestralen zorgen voor gesprongen, uitgedroogde of verbrande lippen. In de winter kunnen lippen door kou, vocht en wind ruw en schraal aanvoelen. Bij een koortslip heb je, meestal vrij plotseling, last van kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op je lip. Hieronder lees je meer over:

•    Klachten en symptomen van een koortslip
•    Oorzaken van een koortslip: hoe krijg je een koortslip
•    Tips: voorkomen van een koortslip en wat je er zelf tegen kunt doen
•    Behandeling van een koortslip (koortslipcrème of –gel)

Klachten en symptomen koortslip

Vooral vlak voor het ontstaan van een koortslip kun je last hebben van een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel. Korte tijd later ontstaan kleine, doorzichtige blaasjes op de lip die met vocht gevuld zijn. Na het openbarsten drogen de blaasjes in en vormen zich wondkorstjes en kloofjes. De plekjes kunnen zich ook rondom de lippen en de neus bevinden. De genezing duurt ongeveer zeven tot tien dagen.

Oorzaak van een koortslip

Zonder dat je het merkt, kun je besmet zijn met het Herpes simplexvirus. Het virus kan bij schraal weer, streng vriesweer, felle zon en een verminderde weerstand van het lichaam (weer) actief worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij koorts, vandaar de naam 'koortslip'. Het virus raak je overigens nooit meer kwijt. Om de activering te voorkomen kun je de symptomen bestrijden.

Koortslip is besmettelijk

Een koortslip is besmettelijk bij direct contact.

 • Was altijd direct je handen na aanraking van de koortslip.
 • Pas op met het op de mond kussen van iemand met een koortslip.
 • Vermijd oraal seksueel contact.
 • Krab niet aan de wondjes, om verdere besmetting te voorkomen
 • Knuffel of kus nooit een baby als je een koortslip hebt, zij kunnen dan ernstig ziek worden.

Wanneer naar de huisarts?

Als de blaasjes na twee weken nog niet verdwenen zijn, raadpleeg dan je huisarts. Het kan zijn dat er bacteriën in de blaasjes zijn gekomen en dat deze bacteriën nog een andere infectie hebben veroorzaakt. Wanneer de blaasjes op een andere plek op het lichaam voorkomen (vagina, penis, ogen) of als het vocht in de blaasjes niet helder is, is het ook verstandig naar je huisarts te gaan.

Voorkomen van een koortslip

Vooral aan zee, op het water en in de sneeuw zijn de lippen extra kwetsbaar. Het uitdrogen van de lippen bij vorst, schraal weer en felle zon kun je voorkomen door:

 • Bescherm je lippen met vet (vaseline) of een lippenbalsem. Tijdens de wintersport en in de zomer bij voorkeur met een zonnefilter.
 • Zorg voor een goede weerstand (goede lichamelijke conditie, voldoende nachtrust, een gevarieerde voeding en niet roken).

Wat kun je zelf doen tegen een koortslip?

De genezing van een koortslip is nauwelijks te beïnvloeden, maar wat je wel kunt doen is:

 • Hou wondjes schoon, zo genezen ze sneller.
 • Bescherm schrale en ingedroogde plekjes met een vette lippenbalsem.
 • Vermijd (fel) zonlicht, dit kan het virus sterk stimuleren.
 • Gebruik geen waterbevattende crème, water en zeep. Dit droogt je lippen nog verder uit.

Koortslip behandelen: geneesmiddelen met zinksulfaat of zinkoxide

Voor de behandeling van een koortslip zijn diverse middelen verkrijgbaar. Direct na het ontstaan kun je de blaasjes het beste indrogen met een middel (koortslipcrème of -gel) dat zinksulfaat of zinkoxide bevat.

Voor meer informatie of advies

Voor meer informatie kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag.

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie hierboven om de dichtstbijzijnde Alphega apotheek te vinden.

A - Z van Alphega apotheken
Loading…