Alphega apotheek helpt bij stoppen met roken

Extra ondersteuning, nu goede voornemens weer bijna vergeten zijn Een nieuw jaar, een gezonde start met goede voornemens! Die vaak na een aantal weken weer naar de achtergrond...

Alphega apotheek Zorgmakelaar en Menzis investeren in therapietrouw

De Alphega apotheek Zorgmakelaar is op maandag 7 september, als eerste onderhandelaar in de markt, tot overeenstemming gekomen met Menzis over de farmaceutische zorg. Belangrijk thema in de...

Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ primeur met eerste overeenkomst tussen apothekers en zorgverzekeraar

Verzekerden van VGZ kunnen ook in 2016 en 2017 blijven rekenen op uitstekende en toegankelijke farmaceutische zorg dankzij de overeenstemming die de Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ op 28 augustus...

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek De Consumentenbond heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar het ‘eerste-uitgiftegesprek’ en...

Maar liefst 3 Alphega apotheken in top 12 hoogste klanttevredenheid

Consument spreekt zich uit over service over apotheken op reviewplatform Opiness Amsterdam  17 juni 2015 – Twaalf apotheken ontvingen deze week een consumentenprijs in de vorm van...
Er zijn geen resultaten.

Koorts 

Koorts is een natuurlijk signaal van het lichaam. Dit signaal dient serieus genomen te worden. Koorts moet niet zonder meer worden onderdrukt. Het dient te worden gezien als een aanwijzing dat er iets ‘mis’ is.


Klachten en symptomen

Onze lichaamstemperatuur schommelt tussen 36,5 en 37,5 graden. Bij ziekte kan de temperatuur stijgen. Een dergelijke temperatuursstijging noemen we koorts of verhoging. Koorts is een normale reactie van het lichaam op virussen en bacteriën die een infectie hebben veroorzaakt. Het lichaam kan binnengedrongen virussen en bacteriën beter bestrijden bij een hogere lichaamstemperatuur. Bij een temperatuur tot 39,5 graad kun je daarom het beste gewoon uitzieken. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de lichaamstemperatuur vanzelf weer. Het is wel belangrijk dat je bij verhoging voldoende drinkt. Kinderen krijgen vaker en makkelijker koorts dan volwassenen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

In de volgende gevallen is het verstandig een arts te raadplegen.

  • Op de eerste koortsdag van kinderen jonger dan drie maanden.
  • Wanneer kinderen langer dan drie dagen koorts boven de 39,5 graden hebben.
  • Het kind een erg zieke indruk maakt (sufheid, slecht drinken, stijve nek, benauwdheid, braken of diarree).
  • Als de koorts langdurig (vier dagen) hoog blijft of na een daling opnieuw stijgt.

Wat kun je er zelf aan doen?

Bij koorts tot 39,5 graden is het niet noodzakelijk de temperatuur te verlagen met medicijnen. Als je jezelf erg ziek voelt, kun je het beste paracetamol gebruiken.

Koortsthermometer
De lichaamstemperatuur kan worden gemeten in de anus, in de mond, onder de oksel en in het oor. De meting in de anus is nog steeds de meest betrouwbare. De duur van de meting is afhankelijk van het type koortsthermometer en de plaats waar wordt gemeten. Een ouderwetse kwikthermometer doet er in de anus drie minuten over om op temperatuur te komen. Een elektronische thermometer is na een halve minuut klaar. Sommige typen geven dan een piepsignaal. De oorthermometer verricht een meting binnen vijf seconden.

Geneesmiddelen

Koorts- en pijnwerende middelen vormen de grootste groep geneesmiddelen die zonder recept worden gekocht. Er is keuze uit vele koortswerende en pijnstillende middelen, zoals paracetamol, ibuprofen en naproxen. In het algemeen is het goed om het gebruik van pijnstillers zoveel mogelijk te beperken.

Er zijn ook middelen die bestaan uit combinaties van werkzame stoffen. Soms wordt aan paracetamol bijvoorbeeld coffeïne toegevoegd, omdat dat de werking zou versterken. Het nut van deze combinaties is omstreden. Het combineren van stoffen verhoogt het aantal bijwerkingen, terwijl meestal met één stof in de juiste dosering een goed effect kan worden verkregen.

Let op: Zwangere vrouwen kunnen beter alleen pijnstillers gebruiken na overleg met apotheker of huisarts.

Paracetamol
Paracetamol werkt koortsverlagend en pijnstillend. Belangrijk is dat een goede dosering wordt gebruikt. Veel mensen die van mening zijn dat het ‘niet helpt’ en dat ze iets sterkers nodig hebben, hebben in feite een te lage dosis genomen. Volwassenen kunnen met twee tabletten van 500 mg tegelijk beginnen en daarna zonodig om de zes uur nog een tablet innemen, tot een maximum van zes tabletten per 24 uur. Naast tabletten is paracetamol ook verkrijgbaar als zetpil, drank, smelttablet en kauwtablet.

Meer weten?

Alle informatie over pijn en koorts lees je in de folder Verkoudheid en koorts

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jou apotheek.

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie om je dichtstbijzijnde apotheek te vinden

A - Z van Alphega apotheken
Loading…

Z-Product widget is verlopen.