Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief
Terug naar het overzicht

Kneuzing en verstuiking

De termen kneuzing en verstuiking worden ten onrechte nogal eens door elkaar gebruikt. Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot (bijvoorbeeld van een hamer op de duim). Een verstuiking, ook wel 'verrekking' of 'verzwikking' genoemd, is een verschuiving van de uiteinde van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd.

Kneuzingen en verstuiking

Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging. Zo kun je last hebben van een verstuikte enkel, knie of voet. Bij een verstuiking heb je meestal last van een zwelling, (blauwe) verkleuring, pijn en belemmering bij het strekken en/of buigen van het gewricht.

  • wanneer er een ernstige gewrichtsbeperking van het aangedane lichaamsdeel is
  • bij pijn zonder aanwijsbare oorzaak
  • bij een bonkende pijn
  • bij pijn met uitstraling
  • bij pijn die verergert
  • wanneer het gewricht een vreemde vorm heeft

Bij een kneus- of zwikverwonding bestaat de eerste hulp uit een drukverband met ijs en rust. De eerste 24 uur kun je ter voorkoming van een bloeding een (elastisch) drukverband aanleggen en kort koelen: 15 tot 20 minuten, dan één uur niet. Herhaal dit vervolgens vijfmaal. Pas bij koelen op voor plaatselijke bevriezing van de huid. Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen.

 

Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste. Ze verdwijnen na enkele dagen vanzelf.

 

Wil je een gewricht (zoals bijvoorbeeld je enkel) ondersteuning bieden met een bandage? Gebruik dan een niet-elastisch windsel of tape. Kijk hierbij wel uit voor afknelling. Elastisch band is nuttig om een zwelling tegen te gaan, maar het geeft geen steun.

Er zijn geen specifieke geneesmiddelen tegen kneuzingen en verstuikingen. Als de pijn en de zwelling worden behandeld en het lichaamsdeel rust krijgt, is verdere behandeling overbodig. Als de pijn erg vervelend is kun je een pijnstiller zoals paracetamol gebruiken.

 

Algemene smeermiddelen tegen spierpijn kunnen een prettig gevoel geven, maar zijn niet noodzakelijk. Bij spierpijn is rustig bewegen aan te raden zodat de spier beter doorbloed wordt, dit bevordert de genezing. Omdat spierpijnmiddelen de doorbloeding zouden stimuleren, worden deze ook bij kneuzingen en verstuikingen gebruikt. Dit kan geen kwaad, maar het heeft geen enkel effect bij deze aandoeningen.

Alle informatie lees je in de folder Kneuzingen en verstuikingen.

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.