Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ primeur met eerste overeenkomst tussen apothekers en zorgverzekeraar

Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ primeur met eerste overeenkomst tussen apothekers en zorgverzekeraar Nieuwe impuls voor de kwaliteit van de farmaceutische zorg Verzekerden van VGZ...

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek De Consumentenbond heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar het ‘eerste-uitgiftegesprek’ en...

Maar liefst 3 Alphega apotheken in top 12 hoogste klanttevredenheid

Consument spreekt zich uit over service over apotheken op reviewplatform Opiness Amsterdam  17 juni 2015 – Twaalf apotheken ontvingen deze week een consumentenprijs in de vorm van...

Zorgeloze Zomer Campagne

Een zorgeloze zomer is genieten van de zon, goed gezelschap en heerlijk eten. Wat is jouw tip voor een zorgeloze zomer? Stuur jouw tip in en ontvang een kortingscode t.w.v. €5,- . De...

Goed voorbereid op reis met Alphega apotheek

Goed voorbereid op reis met Alphega apotheek Alles over de reisapotheek en het innemen en bewaren van medicijnen op reis Het zomerseizoen staat voor de deur. Voor een zorgeloze vakantie is...
Er zijn geen resultaten.

Kneuzing en verstuiking

De termen kneuzing en verstuiking worden ten onrechte nogal eens door elkaar gebruikt. Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot (bijvoorbeeld van een hamer op de duim). Een verstuiking, ook wel 'verrekking' of 'verzwikking' genoemd, is een verschuiving van de uiteinde van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd. 

 

Klachten en oorzaken 

Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging. Zo kun je last hebben van een verstuikte enkel, knie of voet. Bij een verstuiking heb je meestal last van een zwelling, (blauwe) verkleuring, pijn en belemmering bij het strekken en/of buigen van het gewricht.
 

Wanneer arts raadplegen?

Als de kneuzing of verstuiking ernstig lijkt, fors gezwollen en/of zeer blauw is, wanneer het gewricht warm aanvoelt en wanneer je het gekwetste lichaamsdeel absoluut niet kan belasten, is het verstandig  een arts te raadplegen. Doe dit ook bij kinderen die regelmatig verzwikkingen krijgen.


Wat kun je zelf doen?

Bij een kneus- of zwikverwonding bestaat de eerste hulp uit een drukverband met ijs en rust. De eerste 24 uur kun je ter voorkoming van een bloeding een (elastisch) drukverband aanleggen en kort koelen: 10 tot 15 minuten, dan één uur niet. Herhaal dit vervolgens vijfmaal. De volgende twee dagen twee tot viermaal daags 10 tot 20 minuten ijs met (niet elastisch) steunverband. Pas bij koelen op voor plaatselijke bevriezing van de huid. Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen.

Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste. Ze verdwijnen na enkele dagen vanzelf.

Wil je een gewricht (zoals bijvoorbeeld je enkel) ondersteuning bieden met een bandage? Gebruik dan een niet-elastisch windsel of tape. Kijk hierbij wel uit voor afknelling. Elastisch band is nuttig om een zwelling tegen te gaan, maar het geeft geen steun.

 

 

Geneesmiddelen 

Er zijn geen specifieke geneesmiddelen tegen kneuzingen en verstuikingen. Als de pijn en de zwelling worden behandeld en het lichaamsdeel rust krijgt, is verdere behandeling overbodig. Als de pijn erg vervelend is kun je een pijnstiller zoals paracetamol gebruiken.

Algemene smeermiddelen tegen spierpijn kunnen een prettig gevoel geven, maar zijn niet noodzakelijk. Bij spierpijn is rustig bewegen aan te raden zodat de spier beter doorbloed wordt, dit bevordert de genezing. Omdat spierpijnmiddelen de doorbloeding zouden stimuleren, worden deze ook bij kneuzingen en verstuikingen gebruikt. Dit kan geen kwaad, maar het heeft geen enkel effect bij deze aandoeningen.

 

Meer informatie en advies

In de Alphega apotheek webshop vind je een ruim assortiment bandages en verbandmiddelen. Voor meer informatie over kneuzing en verstuiking kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag.

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie hierboven om de dichtstbijzijnde Alphega apotheek te vinden.

A - Z van Alphega apotheken
Loading…