Kring-apotheek Sumatra wordt Sumatra Alphega apotheek

KRING-APOTHEEK SUMATRA WORDT SUMATRA ALPHEGA APOTHEEK Versterking van onafhankelijke apotheek en verbeterd aanbod klanten   Kring-apotheek Sumatra heeft vanaf 13 maart een...

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy ‘Blijf zelfstandig, geef zelf vorm aan de toekomst', Alphega Pharmacy Europese Conventie, 5-6 maart 2015 ...

Wijzigingen bij Kring-apotheek De Laarhoeve

23 januari 2015 WIJZIGINGEN BIJ KRING-APOTHEEK DE LAARHOEVE Verhuizing locatie Aarle-Rixtel en naamswijziging locaties Aarle-Rixtel en Lieshout   Kring-apotheek De Laarhoeve...

Gezonde voornemens

6 januari 2015   Gezonde voornemens Een nieuw jaar, een gezonde start met goede voornemens!   Na de feestmaand maken veel mensen weer gezonde voornemens voor het nieuwe...

Honderdvijftigste Alphega apotheek in Nederland

  HONDERDVIJFTIGSTE ALPHEGA APOTHEEK IN NEDERLAND Alphega apotheek inmiddels vertrouwd gezicht in Nederlands straatbeeld   Op 18 december jl. was de officiële...
Er zijn geen resultaten.

Kneuzing en verstuiking

Wat is een kneuzing of verstuiking?

De termen kneuzing en verstuiking worden ten onrechte nogal eens door elkaar gebruikt. Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot (bijvoorbeeld van een hamer op de duim). Een verstuiking, ook wel 'verrekking' of 'verzwikking' genoemd, is een verschuiving van de uiteinde van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd. Hieronder lees je meer over:

  • Klachten en oorzaken van een kneuzing of verstuiking
  • Wanneer naar de huisarts?
  • Wat kun je zelf doen bij een kneuzing of verstuiking?
  • Geneesmiddelen tegen kneuzingen of verstuikingen

Klachten en oorzaken van een kneuzing of verstuiking

Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging. Zo kun je last hebben van een verstuikte enkel, knie of voet. Bij een verstuiking heb je meestal last van een zwelling, (blauwe) verkleuring, pijn en belemmering bij het strekken en/of buigen van het gewricht.

Wanneer naar de huisarts?

Als de kneuzing of verstuiking ernstig lijkt, fors gezwollen en/of zeer blauw is, wanneer het gewricht warm aanvoelt en wanneer je het gekwetste lichaamsdeel absoluut niet kan belasten, is het verstandig  een arts te raadplegen. Doe dit ook bij kinderen die regelmatig verzwikkingen krijgen.

Wat kun je zelf doen bij een kneuzing of verstuiking?

Bij een kneus- of zwikverwonding bestaat de eerste hulp uit een drukverband met ijs en rust. De eerste 24 uur kun je ter voorkoming van een bloeding een (elastisch) drukverband aanleggen en kort koelen: 10 tot 15 minuten, dan één uur niet. Herhaal dit vervolgens vijfmaal. De volgende twee dagen twee tot viermaal daags 10 tot 20 minuten ijs met (niet elastisch) steunverband. Pas bij koelen op voor plaatselijke bevriezing van de huid. Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen.

Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste. Ze verdwijnen na enkele dagen vanzelf.

Wil je een gewricht (zoals bijvoorbeeld je enkel) ondersteuning bieden met een bandage? Gebruik dan een niet-elastisch windsel of tape. Kijk hierbij wel uit voor afknelling. Elastisch band is nuttig om een zwelling tegen te gaan, maar het geeft geen steun.

 

 

Geneesmiddelen tegen kneuzingen en verstuikingen

Er zijn geen specifieke geneesmiddelen tegen kneuzingen en verstuikingen. Als de pijn en de zwelling worden behandeld en het lichaamsdeel rust krijgt, is verdere behandeling overbodig. Als de pijn erg vervelend is kun je een pijnstiller zoals paracetamol gebruiken.

Algemene smeermiddelen tegen spierpijn kunnen een prettig gevoel geven, maar zijn niet noodzakelijk. Bij spierpijn is rustig bewegen aan te raden zodat de spier beter doorbloed wordt, dit bevordert de genezing. Omdat spierpijnmiddelen de doorbloeding zouden stimuleren, worden deze ook bij kneuzingen en verstuikingen gebruikt. Dit kan geen kwaad, maar het heeft geen enkel effect bij deze aandoeningen.

Meer informatie en advies

In de Alphega apotheek webshop vind je een ruim assortiment bandages en verbandmiddelen. Voor meer informatie over kneuzing en verstuiking kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag.

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie hierboven om de dichtstbijzijnde Alphega apotheek te vinden.

A - Z van Alphega apotheken
Loading…