Kring-apotheek Sumatra wordt Sumatra Alphega apotheek

KRING-APOTHEEK SUMATRA WORDT SUMATRA ALPHEGA APOTHEEK Versterking van onafhankelijke apotheek en verbeterd aanbod klanten   Kring-apotheek Sumatra heeft vanaf 13 maart een...

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy ‘Blijf zelfstandig, geef zelf vorm aan de toekomst', Alphega Pharmacy Europese Conventie, 5-6 maart 2015 ...

Wijzigingen bij Kring-apotheek De Laarhoeve

23 januari 2015 WIJZIGINGEN BIJ KRING-APOTHEEK DE LAARHOEVE Verhuizing locatie Aarle-Rixtel en naamswijziging locaties Aarle-Rixtel en Lieshout   Kring-apotheek De Laarhoeve...

Gezonde voornemens

6 januari 2015   Gezonde voornemens Een nieuw jaar, een gezonde start met goede voornemens!   Na de feestmaand maken veel mensen weer gezonde voornemens voor het nieuwe...

Honderdvijftigste Alphega apotheek in Nederland

  HONDERDVIJFTIGSTE ALPHEGA APOTHEEK IN NEDERLAND Alphega apotheek inmiddels vertrouwd gezicht in Nederlands straatbeeld   Op 18 december jl. was de officiële...
Er zijn geen resultaten.

Hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (naar schatting 90 procent) heeft af en toe hoofdpijn. Hoofdpijn is in de meeste gevallen een onschuldige en kortdurende klacht die meestal vanzelf weer verdwijnt. Soms is hoofdpijn echter zo erg dat normaal functioneren bijna onmogelijk is. Hieronder lees je meer over:

 • Soorten hoofdpijn (migraine, (spier)spanningshoofdpijn, medicatieafhankelijke hoofdpijn, chronische hoofdpijn, clusterhoofdpijn)
 • Hoofdpijn bij kinderen
 • Wanneer naar de huisarts?
 • Tips tegen hoofdpijn: wat kun je zelf doen?
 • Geneesmiddelen bij hoofdpijn

Soorten hoofdpijn

Hieronder lees je meer over verschillende soorten hoofdpijn, de oorzaken van hoofdpijn en de symptomen.

Migraine

Wat is migraine en wat zijn de symptomen?
Migraine is een aanvalsgewijs optredende, meestal eenzijdige, matige of heftige, bonzende hoofdpijn. Een migraine-aanval kan zich van tevoren aankondigen. Dit kan 30 minuten tot een uur voor de aanval gebeuren door het zien van schitteringen, sterretjes lichtflitsen of golvende beelden. Dit wordt een aura genoemd. De duur van een aanval kan variëren van vier uur tot enkele dagen en kan gepaard gaan met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval worden licht en geluid slecht verdragen. Soms kan spreken moeite kosten.

Oorzaken van migraine
Migraine ontstaat doordat de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. Meestal is er geen duidelijke aanleiding. Soms ontstaat een aanval na lang uitslapen, te kort slapen, een nachtdienst, na vasten of na stress. Vrouwelijke hormonen hebben invloed op de migraine. Sommige vrouwen krijgen steeds migraine rond de menstruatie.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een aanval uitlokken, bijvoorbeeld smaakversterker (in Chinese en kant- en klaargerechten), sulfiet (in wijn), nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, koolrabi, spitskool, Chinese kool en rode bieten) en aspartaam (kunstmatige zoetstof).

(Spier)spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn is de pijn tweezijdig en wordt ervaren als een doffe, drukkende pijn die als een band om het hoofd zit. De meest herkenbare klacht is de pijnuitstraling vanuit de nek. Ook kan er bij spanningshoofdpijn misselijkheid zonder braken voorkomen. Spanningshoofdpijn kan zowel incidenteel als chronisch voorkomen. Ook bij deze vorm van hoofdpijn zijn er verschillende factoren die de klachten kunnen uitlokken:

 • Stress en spanning
 • Overbelasting van verschillende spieren
 • Veelvuldig terugkerende bewegingen (bijvoorbeeld overmatig kauwen van kauwgom)
 • Inspanningen (bijvoorbeeld veelvuldig lezen van beeldschermen of van te kleine lettertjes)
 • Houding- en bewegingsafwijkingen
 • Grote temperatuursveranderingen en extreme kou of extreme hitte

Een bijzondere vorm van spanningshoofdpijn is de ‘weekendhoofdpijn’ die juist ontstaat door ontspanning en een ander levensritme. Denk hierbij aan het uitslapen in het weekend en de hoeveelheid koffie die erg kan afwijken van het weekpatroon.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn

Medicatieafhankelijke hoofdpijn kan ontstaan wanneer er langdurig (drie maanden of langer) pijnstillers worden gebruikt tegen hoofdpijn. Dit kan al ontstaan wanneer meer dan drie dagen per week of meer dan drie tabletten per dag paracetamol, ibuprofen of naproxen worden gebruikt.
De klachten verdwijnen na het stoppen van deze medicatie. Dit is vaak niet eenvoudig, en gebeurt meestal dan ook onder toezicht van een arts.

Chronische (dagelijkse) hoofdpijn

Bij mensen die dagelijks vijf of meer kopjes/glazen cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee, ijsthee of cola drinken, kan chronische hoofdpijn ontstaan. Heb je elke dag hoofdpijn? Verminder of stop dan met de inname van cafeïnehoudende dranken. De hoofdpijn verdwijnt dan.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een eenzijdige, heftige borende pijn die zich rondom of achter het oog concentreert. De aanvallen variëren zeer sterk, in zowel:

 • De duur van de aanval. Deze kan 15 minuten tot drie uur duren.
 • Het aantal aanvallen per dag. Dit kan variëren van twee tot acht aanvallen.
 • De duur van de periode (cluster) waarin deze aanvallen plaatsvinden kan verschillen. Deze variëren van enige weken tot enkele maanden, waarna een aanvalsvrije periode optreedt. Deze kan enkele maanden tot zelfs een aantal jaren duren.

De pijn bij een aanval is extreem hevig en gaat gepaard met tranende, rode ogen, een verstopte neus en bewegingsdrang. Uit onderzoek is gebleken dat de aanvallen meestal ontstaan tijdens de slaap. De aanvallen bij clusterhoofdpijn kunnen worden uitgelokt door vaatverwijdende stoffen, zoals alcohol en bepaalde geneesmiddelen en door lage zuurstofspanning, zoals in de bergen en bij vliegreizen. In een enkel geval kan clusterhoofdpijn chronisch worden, waarbij jaren achter elkaar dagelijks aanvallen optreden.

Hoofdpijn bij kinderen

Migraine en spanningshoofdpijn kunnen al op jonge leeftijd voorkomen. Omdat het voor jonge kinderen moeilijk is om aan te geven wat er precies aan de hand is, is het stellen van een diagnose lastig. School- en sportprestaties kunnen lijden onder de (niet behandelde) hoofdpijnklachten. Het is dus van groot belang dat je tijdig contact opneemt met je arts als jouw kind veelvuldig last heeft van hoofdpijn.

Wanneer naar de huisarts?

Hoofdpijn wordt ervaren als iets wat iedereen wel eens heeft en daar zeur je niet over. In de meeste gevallen wordt hoofdpijn ten onrechte niet als ‘echte’ aandoening gezien. Onderschat echter je hoofdpijnklachten niet. Je kunt het beste een arts raadplegen wanneer:

 • Je vermoedt dat je klachten worden veroorzaakt door migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn of medicatieafhankelijke hoofdpijn.
 • De hoofdpijn niet verdwijnt of zelfs erger wordt, ondanks genomen maatregelen of medicatie.
 • Je zware hoofdpijn krijgt, die je niet eerder hebt gehad.
 • Je zonder aanleiding snel opkomende, heftige hoofdpijn krijgt, waarbij je je erg ziek voelt.

Tips tegen hoofdpijn: wat kun je zelf doen?

Zorg dat je goed op de hoogte bent van je eigen persoonlijke omstandigheden. Door het bijhouden van een hoofdpijndagboek kunnen jij en je arts een duidelijk beeld krijgen van de klachten. Dit is verkrijgbaar bij je Alphega apotheek.

Probeer zoveel mogelijk de uitlokkende factoren te vermijden. Deze staan hierboven vermeld bij de verschillende hoofdpijnvormen. Ook het aanpassen van leef- en voedingsgewoonten kan helpen hoofdpijn te verminderen:

 • Zorg voor voldoende nachtrust.
 • Eet op vaste tijden en sla nooit een maaltijd over.
 • Drink minstens twee liter vocht per dag en eet vezelrijke voeding. Dit bevordert de stoelgang en daarmee de uitscheiding van hoofdpijnveroorzakende afvalstoffen.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in de frisse lucht.
 • Beperk het gebruik van alcohol en koffie.

Geneesmiddelen bij hoofdpijn

De meeste mensen nemen bij hoofdpijn zelfzorgmiddelen (middelen die je zonder recept kunt kopen). In het geval van hoofdpijn door koorts, een kater of een bijholteontsteking kun je, wanneer andere maatregelen niet of onvoldoende helpen, een pijnstiller innemen. Het liefst een middel met alleen paracetamol, of anders met ibuprofen of naproxen. Lees altijd de bijsluiter goed door en let op eventuele bijwerkingen en op wisselwerkingen met andere geneesmiddelen.

Meer informatie en advies

Alle informatie lees je de folder Hoofdpijn, keelpijn en oorpijn of kom langs bij je Alphega apotheek. We helpen je graag.

De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten (NVvHP) komt op voor de belangen van mensen met alle vormen van hoofdpijn. Ook hier kun je terecht met vragen over hoofdpijn. Voor meer informatie zie www.hoofdpijnpatienten.nl.

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie hierboven om de dichtstbijzijnde Alphega apotheek te vinden.

A - Z van Alphega apotheken
Loading…