Kring-apotheek Sumatra wordt Sumatra Alphega apotheek

KRING-APOTHEEK SUMATRA WORDT SUMATRA ALPHEGA APOTHEEK Versterking van onafhankelijke apotheek en verbeterd aanbod klanten   Kring-apotheek Sumatra heeft vanaf 13 maart een...

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy ‘Blijf zelfstandig, geef zelf vorm aan de toekomst', Alphega Pharmacy Europese Conventie, 5-6 maart 2015 ...

Wijzigingen bij Kring-apotheek De Laarhoeve

23 januari 2015 WIJZIGINGEN BIJ KRING-APOTHEEK DE LAARHOEVE Verhuizing locatie Aarle-Rixtel en naamswijziging locaties Aarle-Rixtel en Lieshout   Kring-apotheek De Laarhoeve...

Gezonde voornemens

6 januari 2015   Gezonde voornemens Een nieuw jaar, een gezonde start met goede voornemens!   Na de feestmaand maken veel mensen weer gezonde voornemens voor het nieuwe...

Honderdvijftigste Alphega apotheek in Nederland

  HONDERDVIJFTIGSTE ALPHEGA APOTHEEK IN NEDERLAND Alphega apotheek inmiddels vertrouwd gezicht in Nederlands straatbeeld   Op 18 december jl. was de officiële...
Er zijn geen resultaten.

Hoofdluis

Wat zijn luizen en neten en hoe zien ze er uit?

Luizen zijn kleine, grijsbruine beestjes van ongeveer drie millimeter groot. Neten (luizeneieren) zijn witte puntjes die vastzitten aan de haren. De aanwezigheid van hoofdluis stel je vast door het haar met een luizen- of netenkam boven een stuk wit papier te kammen. Hieronder lees je meer over:

 • Klachten en symptomen van hoofdluis
 • Oorzaken van hoofdluis: hoe krijg je luizen?
 • Tips: voorkomen van hoofdluis en wat je er zelf tegen kunt doen
 • Behandeling van luizen (met een luizenkam en/of met geneesmiddelen)

Klachten en symptomen van hoofdluis

Luizen hebben de menselijke huid nodig om te leven. Ze prikken gaatjes in de huid en zuigen daardoor bloed op. Dit veroorzaakt hevige jeuk. De hoofdluis leeft dicht bij de hoofdhuid en legt haar eitjes (neten) vaak achter de oren tegen de haargrens. Luizen zitten behalve in hoofdhaar soms ook in wimpers, wenkbrauwen en baardhaar.

Hoe krijg je luizen?

Hoofdluizen krijg je voornamelijk door lichamelijk contact (bijvoorbeeld spelende kinderen). Luizen zijn niet het gevolg van armoede of slechte lichaamshygiëne. Ook onder normale hygiënische omstandigheden kun je hoofdluis nauwelijks voorkomen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Wanneer kinderen jonger dan zes maanden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hoofdluis hebben, of wanneer de huid op verschillende plaatsen kapot gekrabd is, is het verstandig om bij je huisarts langs te gaan.

Tips tegen luizen

Hoe voorkom je hoofdluis en wat kun je er zelf tegen doen?

 • Probeer direct contact te vermijden, omdat luizen gemakkelijk ‘overlopen’.
 • Waarschuw bij kinderen de school om verdere verspreiding te voorkomen.
 • Zorg altijd voor een snelle behandeling, hoofdluis gaat niet vanzelf over!
 • Voorkom krabwondjes, door de nagels kort te houden.
 • Controleer minimaal een keer per week alle gezinsleden.

Behandeling luizen: met een luizenkam (de nat-kammethode)

De beste methode om luizen en neten te verwijderen, is om twee weken het natte haar dagelijks te kammen met een neten- of luizenkam. Deze manier van luizen en neten bestrijden heet de nat-kammethode.

Geneesmiddelen tegen hoofdluis

De behandeling van hoofdluis door middel van geneesmiddelen kun je in combinatie met de nat-kammethode toepassen. Voor de behandeling en het bestrijden van hoofdluis bestaan diverse werkzame stoffen:

 • Dimeticon
 • Malathion
 • Permetrine

Deze middelen tegen luizen en neten zijn onder verschillende productnamen verkrijgbaar. Voor een effectieve bestrijding van hoofdluis is het van zéér groot belang dat de juiste behandelmethode wordt opgevolgd! Lees daarom goed de gebruiksaanwijzing voor gebruik.

Meer informatie of advies

Alle informatie over hoofdluis lees je in de folder Hoofdluis en hoofdroos. Of kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag.

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie hierboven om de dichtstbijzijnde Alphega apotheek te vinden.

A - Z van Alphega apotheken
Loading…