Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ primeur met eerste overeenkomst tussen apothekers en zorgverzekeraar

Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ primeur met eerste overeenkomst tussen apothekers en zorgverzekeraar Nieuwe impuls voor de kwaliteit van de farmaceutische zorg Verzekerden van VGZ...

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek De Consumentenbond heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar het ‘eerste-uitgiftegesprek’ en...

Maar liefst 3 Alphega apotheken in top 12 hoogste klanttevredenheid

Consument spreekt zich uit over service over apotheken op reviewplatform Opiness Amsterdam  17 juni 2015 – Twaalf apotheken ontvingen deze week een consumentenprijs in de vorm van...

Zorgeloze Zomer Campagne

Een zorgeloze zomer is genieten van de zon, goed gezelschap en heerlijk eten. Wat is jouw tip voor een zorgeloze zomer? Stuur jouw tip in en ontvang een kortingscode t.w.v. €5,- . De...

Goed voorbereid op reis met Alphega apotheek

Goed voorbereid op reis met Alphega apotheek Alles over de reisapotheek en het innemen en bewaren van medicijnen op reis Het zomerseizoen staat voor de deur. Voor een zorgeloze vakantie is...
Er zijn geen resultaten.

Hoofdluis 

Luizen zijn kleine, grijsbruine beestjes van ongeveer drie millimeter groot. Neten (luizeneieren) zijn witte puntjes die vastzitten aan de haren.

Klachten en symptomen

Luizen hebben de menselijke huid nodig om te leven. Ze prikken gaatjes in de huid en zuigen daardoor bloed op. Dit veroorzaakt hevige jeuk. De hoofdluis leeft dicht bij de hoofdhuid en legt haar eitjes (neten) vaak achter de oren tegen de haarbasis. De hoofdluis kan behalve in hoofdhaar ook in wimpers, wenkbrauwen en baardhaar worden aangetroffen.


Oorzaken

Overdracht van hoofdluis vindt voornamelijk plaats door lichamelijk contact (bijvoorbeeld spelende kinderen). Er wordt wel gedacht dat luizen het gevolg zijn van armoede of slechte lichaamshygiëne. Dat is niet het geval. Ook onder normale hygiënische omstandigheden is hoofdluis nauwelijks te voorkomen. Het is dus geen schande.
 

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Wanneer kinderen jonger dan zes maanden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hoofdluis hebben, is het verstandig om een arts te raadplegen. Ook als de huid op verschillende plaatsen kapot gekrabd is, kun je beter naar een huisarts gaan.

Deze prducten zjn medische hulpmiddelen lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Hoe voorkom je hoofdluis?

Luizen ‘lopen’ gemakkelijk over van het ene hoofd naar het andere. Probeer daarom direct contact te vermijden. Waarschuw bij schoolgaande kinderen ook de school om verdere verspreiding te voorkomen.
 

Wat kun je er zelf aan doen?

Een snelle behandeling voorkomt dat meerdere gezinsleden of klasgenootjes luizen oplopen. Helaas hangt er een taboesfeer rond dit onderwerp. Door meer openheid kan veel leed bij anderen worden voorkomen.

Let op: hoofdluis gaat niet vanzelf over en moet altijd behandeld worden. Licht dus altijd jouw omgeving in. En door de nagels kort te houden worden krabwondjes voorkomen.

Indien er in jouw directe omgeving gevallen van luis voorkomen, controleer dan minimaal eenmaal per week alle gezinsleden. De aanwezigheid van luizen kan worden vastgesteld door het haar met een luizen- of netenkam boven een stuk wit papier te kammen.
 

 

Meer informatie of advies

Alle informatie over hoofdluis lees je in de folder Hoofdluis en hoofdroos. Of kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag.

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie hierboven om de dichtstbijzijnde Alphega apotheek te vinden.

A - Z van Alphega apotheken
Loading…