Kring-apotheek Sumatra wordt Sumatra Alphega apotheek

KRING-APOTHEEK SUMATRA WORDT SUMATRA ALPHEGA APOTHEEK Versterking van onafhankelijke apotheek en verbeterd aanbod klanten   Kring-apotheek Sumatra heeft vanaf 13 maart een...

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy

Zelfstandige apotheken leiden de weg naar de toekomst met Alphega Pharmacy ‘Blijf zelfstandig, geef zelf vorm aan de toekomst', Alphega Pharmacy Europese Conventie, 5-6 maart 2015 ...

Wijzigingen bij Kring-apotheek De Laarhoeve

23 januari 2015 WIJZIGINGEN BIJ KRING-APOTHEEK DE LAARHOEVE Verhuizing locatie Aarle-Rixtel en naamswijziging locaties Aarle-Rixtel en Lieshout   Kring-apotheek De Laarhoeve...

Gezonde voornemens

6 januari 2015   Gezonde voornemens Een nieuw jaar, een gezonde start met goede voornemens!   Na de feestmaand maken veel mensen weer gezonde voornemens voor het nieuwe...

Honderdvijftigste Alphega apotheek in Nederland

  HONDERDVIJFTIGSTE ALPHEGA APOTHEEK IN NEDERLAND Alphega apotheek inmiddels vertrouwd gezicht in Nederlands straatbeeld   Op 18 december jl. was de officiële...
Er zijn geen resultaten.

Griep

Wat is griep?

Griep is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De eerste verschijnselen zijn 24 tot 72 uur na besmetting met het virus merkbaar. Hieronder lees je meer over:

 • Klachten en symptomen van griep
 • Oorzaken van griep: hoe krijg je griep?
 • Wanneer naar de huisarts?
 • Tips: wat te doen tegen griep (de griepprik en geneesmiddelen)

Klachten en symptomen van griep

Iedereen heeft wel eens griep gehad en is dus bekend met de verschijnselen van griep: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, koude rillingen, koorts, spierpijn, pijn, keelpijn, loopneus en een algeheel 'lamlendig' gevoel. Griep komt vaak plotseling opzetten; je voelt je in enkele uren erg ziek worden.

Voor gezonde volwassenen en kinderen is griep meestal niet ernstig. Wel wordt het afweersysteem van je lichaam bij de strijd tegen het griepvirus zwaar belast, waardoor je bijvoorbeeld besmet kan worden door bacteriën. De klachten kunnen dan verergeren en er kunnen complicaties zoals een longontsteking ontstaan.

Hoe krijg je griep?

Het influenzavirus is zeer besmettelijk en wordt meestal overgebracht door het inademen van besmette vloeistofdeeltjes in de lucht. Het virus wordt verspreid door onder andere hoesten, met elkaar praten of zelfs een hand geven. Griep treedt meestal op in de winter en vroeg in het voorjaar. Omdat het virus zo besmettelijk is, komt griep vaak als epidemie voor.

Wanneer naar de huisarts?

Als je tot een risicogroep (zie verderop) behoort en griepverschijnselen krijgt, is het verstandig een arts te raadplegen. Ook als griepverschijnselen na drie tot vier dagen nog niet minder worden, is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen.

Tips: wat te doen tegen griep?

Een besmetting met het influenzavirus is eigenlijk niet te voorkomen. Het ontstaan van de ziekteverschijnselen wel. Door te zorgen voor een goede conditie bouw je voldoende weerstand op. Belangrijk daarbij zijn:

 • Goede voeding
 • Voldoende nachtrust
 • Ontspanning
 • Lichaamsbeweging

Inenten tegen griep met griepvaccinatie of griepprik

Je kunt jezelf met de zogenaamde griepprik jaarlijks tegen griep laten inenten. Deze verhoogt de weerstand tegen griep. Wil je een griepprik halen? Deze wordt alleen op recept verstrekt en moet vóór het griepseizoen worden toegediend. De griepprik wordt aangeraden bij een aantal 'risicogroepen', waarbij de griep ernstige gevolgen kan hebben, dit zijn:

 • Personen van 60 jaar en ouder
 • Bedlegerige of sterk verzwakte mensen
 • Mensen met hart- en vaataandoeningen
 • Mensen met longaandoeningen
 • Mensen met een nierziekte
 • Mensen met diabetes

Met deze inenting bent je niet volledig tegen griep beschermd. Kom je in aanraking met een virus dat niet in de injectie zat, kun je alsnog griep krijgen. Een griepprik kan ook niet helemaal voorkomen dat je last krijgt van griepverschijnselen. Er zijn veel andere virussen die dezelfde klachten geven.

Wat te doen bij griep?

 • Zorg voor voldoende (nacht)rust, warmte en ontspanning.
 • Heb je koorts? Drink dan voldoende en blijf in bed.
 • Neem de tijd om rustig uit te zieken en ga niet te vroeg weer aan de slag, anders kunnen de ziekteverschijnselen terugkomen.

Geneesmiddelen tegen griep

Rust is het beste medicijn tegen griep. Geneesmiddelen zijn niet nodig, er bestaan ook geen medicijnen tegen griep. Alleen de verschijnselen kunnen bestreden worden.

Meer informatie of advies

Alle informatie over griep lees je in de folder Verkoudheid, hoest, koorts en griep. Of kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag.

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie hierboven om de dichtstbijzijnde Alphega apotheek te vinden.

A - Z van Alphega apotheken
Loading…