Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief
Voetschimmel
Likdoorn

Een likdoorn (vroeger ook wel eksteroog genoemd) is een verharde naar binnen gegroeide eeltkern met de punt in de huid gericht. De likdoorn kan op zenuwuiteinden drukken en daardoor veel pijn veroorzaken. Meestal ontstaat een likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving of druk.

 

Overmatige eeltvorming

Eelt is een verdikking van de bovenlaag van de huid. Extra eeltvorming ontstaat door overmatige druk, wrijving of door een vertraagde afstoting van de hoornlaag. Overmatig eelt ontstaat vaak onder de bal van de voet of aan de rand van de hiel. Het kan pijnlijk zijn of branderig aanvoelen.

 

Ingegroeide nagel

Bij een ingegroeide nagel dringt de nagelpunt, vaak van de grote teen, in de huid. Dit kan veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Ingegroeide teennagels worden meestal veroorzaakt door verkeerd schoeisel of door verkeerd knippen van de nagels (te kort en/of ronde hoekjes).

 

Blaren

Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen.

 

Wintervoeten

Wintervoeten worden gekenmerkt door rode, gezwollen plekken. Bij kou zijn deze erg pijnlijk en bij warmte treedt jeuk op. Wintervoeten ontstaan door te lange blootstelling aan kou waardoor een verstoring van de bloedsomloop in de huid ontstaat.

 

Zweetvoeten

Extreem verhoogde zweetuitscheiding kan worden veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis of een emotionele stoornis. Bij zweetvoeten kan ook de voetbekleding de oorzaak zijn, bijvoorbeeld synthetische sokken of schoenen. De afbraakproducten van bacteriën en schimmels op de huid veroorzaken de bekende onaangename geur.

Omdat de doorbloeding bij mensen met diabetes (suikerziekte) meestal slechter is, is de kans op voetproblemen groter. Wanneer je diabetes hebt, moet je extra oplettend zijn om klachten te voorkomen. Wanneer je klachten hebt, bespreek ze dan met je arts of diabetesverpleegkundige.

In de volgende gevallen is het raadzaam contact op te nemen met je arts of een pedicure:

 

 • Als een likdoorn erg diep zit, kun je deze het beste laten verwijderen door een arts of pedicure.
 • Als een ingegroeide nagel na enkele weken niet overgaat of als je voeten voortdurend moe en pijnlijk zijn, is het verstandig een arts of pedicure te raadplegen.
 • Als je diabetes (suikerziekte) hebt, moet je bij voetklachten altijd een arts raadplegen.

Met een goede voetverzorging zijn veel klachten te voorkomen. Begin altijd met een warm voetbad. Reinig vervolgens de nagels met een nagelborstel. Spoel de voeten af met koud water en droog ze vooral tussen de tenen goed af. Na het baden of douchen zijn de nagels minder hard. Je kunt ze dan het beste knippen. Gebruik daarvoor een goed nagelschaartje. Knip de nagels niet te kort en recht af. Werk ruwe nagelranden bij met een vijltje. Vermijd slecht passend schoeisel, schoenen met hoge hakken of slechte zolen. Draag geen strak zittende kousen en kousen met naadjes.

Algemene adviezen

 

 • Het is raadzaam om nooit op blote voeten te lopen.
 • Controleer je voeten iedere dag op wondjes en beschadigingen.
 • Was je voeten dagelijks met water van circa 40 graden.
 • Vijl je nagels kort.
 • Ga bij likdoorns en eelt niet zelf dokteren.
 • Draag nooit knellende of gestopte kousen met naden.
 • Zorg voor goed passende schoenen.
 • Controleer elke week de binnenkant en de zool van je schoenen op oneffenheden.
 • Gebruik bij koude voeten nooit een kruik of een elektrische deken, maar masseer de voeten voorzichtig warm.

 

Likdoorn

Bij likdoorns kunnen passende schoenen een verbetering bewerkstelligen. Gewone likdoornpleisters verminderen de druk. Een likdoornpleister, een zalf of een oplossing met salicylzuur verweekt de likdoorn. Je Alphega apotheek kan je hierover adviseren.

 

Overmatige eeltvorming

Overmatig eelt kun je zelf verwijderen met een eeltrasp. Als je eerst een voetbad neemt, wordt de huid week. Gebruik bij het voetbad geen soda, want daar wordt de huid hard en stug van.
 

Ingegroeide nagel

Bij een ingegroeide nagel is een lauw voetbad met soda wel aan te bevelen. Dit weekt de nagel los, waarna je deze kunt afknippen. Doe dit niet te kort en knip de nagel recht af. Dat voorkomt opnieuw ingroeien.

 

Blaren

Vochtblaren die op een vervelende plek zitten, kun je het beste voorzichtig doorprikken. Dep eerst de blaar schoon met in alcohol gedrenkte watten, houd een naald in de alcohol en prik aan beide zijkanten van de blaar een gaatje. Druk met een schoon watje zachtjes het vocht uit de blaar. Dek de plek af met een steriel gaasje.

 

Wintervoeten

Bij wintervoeten kunnen de klachten worden verminderd door warme kleding te dragen en regelmatig de voeten te masseren. Ook wisselbaden kunnen verlichting bieden: afwisselend drie tot vijf minuten in water van lichaamstemperatuur en tien seconden in water van circa achttien graden. Vermijd bij wintervoeten extreme warmte. Van allerlei wrijfmiddelen die de wintervoeten zouden moeten verminderen, is het effect nooit aangetoond.

 

Zweetvoeten

Voettranspiratie kan door middel van een aantal maatregelen worden beperkt:

 

 • De voeten twee keer per dag grondig wassen met koud stromend water (eventueel met gebruik van desinfecterende zeep).
 • Wisselbaden nemen. Dompel de voeten gedurende twee minuten tot boven de enkels in warm water en vervolgens vijf seconden tot aan de enkels in koud water. Herhaal dit vijf keer en beweeg daarbij de eerste minuten de tenen en enkels.
 • Uitsluitend sokken van 100% katoen of wol dragen.
 • Iedere dag schone sokken aantrekken.
 • Alleen leren schoenen dragen en regelmatig (liefst dagelijks) van schoenen wisselen. Dit laatste is ook beter voor de schoenen, omdat transpiratievocht het leer aantast. Door schoenen dagelijks te wisselen gaan ze langer mee.
 • Inlegzolen gebruiken. Deze absorberen het vocht waardoor de onaangename geur wordt beperkt.
 • Talkpoeder op de voeten strooien; hierdoor blijven ze droog.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.