Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Bij spierpijn heb je, vooral bij het maken van bewegingen, pijn, kramp of een stijf gevoel in je spieren. Dit kan bijna overal in je lichaam zijn. Je kan bijvoorbeeld spierpijn hebben in je kuiten, bovenbeen, schouder, armen of onderrug. 

Sportblessures

Spierpijn ontstaat vaak wanneer je je spieren op een voor jou ongewone manier belast. Soms zijn ook je gewrichten pijnlijk. Spierpijn en/of stijfheid kan ontstaan bij:

 

 • Gebruik van spieren die normaal niet of nauwelijks worden gebruikt.
 • Het langdurig of overmatig belasten van de spieren (ook bij mensen die regelmatig sporten).
 • Een verkeerde lichaamshouding.
 • Blootstelling aan plotselinge temperatuursveranderingen.
 • Sommige aandoeningen (zoals griep) of het gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Spanningen (spierpijn in de schouder en nekstreek).
 • Opgroeiende kinderen. Zij kunnen ‘groeipijn’ krijgen. Dit is een normaal verschijnsel.

Treedt er ondanks rust binnen een week geen verbetering op? Dan is het verstandig je huisarts te raadplegen. Er kan sprake zijn van een ontsteking. Dit geldt ook als je last hebt van zeer regelmatig terugkerende krampen.

Hoe voorkom je spierpijn?

 

 • Zorg bij sporten vooraf voor een goede opwarming van de spieren (‘warming up’).
 • Bouw na het sporten achteraf de bewegingen rustig af (‘cooling down’).
 • Vermijd kou en tocht.
 • Pas op met een langdurige ongebruikelijke houding.
 • Til zware voorwerpen op de juiste manier op (door de knieën zakken).

 

Spierpijn is een waarschuwend signaal van het lichaam. Heb je spierpijn, ga dan na welke activiteit dit heeft veroorzaakt. Als je de oorzaak weet, weet je vaak ook wat je er aan kunt doen. Heb je al spierpijn, dan kun je het volgende doen:

 

 • Neem rust, zodat je spieren zich kunnen herstellen. De spierpijn gaat binnen enkele dagen meestal vanzelf over.
 • Neem liever geen pijnstillers, doordat je door medicatie de pijn niet of minder voelt, kun je je spieren overbelasten.
 • Blijf regelmatig bewegen. Je mag trainen of sporten met spierpijn, maar zorg dat je spieren niet overbelast raken.
 • Hou de spieren warm, met warme douches of baden, warme kleding of een infraroodlamp.
 • Laat je door een deskundig persoon masseren.
Spierpijnsmeersels en -pleisters

Veel van deze spierpijnmiddelen zijn zogeheten warmte middelen. andere spierpijnmiddelen bevatten plaatselijk verdovende en verkoelende stoffen, waardoor de aandacht van de spierpijn wordt afgeleid. Vaak wordt gedacht dat massage en warming up overbodig zijn als er ook warmte middelen worden gebruikt, dit is absoluut onjuist.

 

Spierpijnmiddelen helpen niet bij zenuwpijn en mogen beslist niet gebruikt worden bij kinderen onder de 12 jaar.

 

Warmtemiddelen versterken de doorbloeding van de huid, waardoor deze warm wordt. De spieren zelf worden slecht bereikt, waardoor er geen direct effect is op de spieren. Deze warmte middelen mogen niet gebruikt worden, als er sprake is van een ontsteking.

 

Wanneer na het insmeren met een warmte middel onder koude omstandigheden wordt gesport, kan dit leiden tot zeer ernstige afkoeling van de spieren. Dit vergroot de kans op blessures enorm.Wanneer je spierpijnmiddelen gebruikt, is gebruik van een hoogtezon, solarium of infrarood lamp af te raden. Dit kan huidirritaties tot gevolg hebben  ook gelijktijdig gebruik met andere warmte therapieën zijn af te raden.

 

Spierpijnmiddelen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. De keuze voor een middel is afhankelijk van de plaast van de pijn en van jouw persoonlijke voorkeur. Pas deze middelen alleen toe op een droge en gave huid, wanneer ze op een natte huid worden toegepast kunnen er blaren ontstaan.Was de handen zorgvuldig na gebruik; onbedoeld contact met de ogen kan veel irritatie geven. Indien eczeem of huiduitslag optreedt, dien je direct met het gebruik te stoppen. Warmtepleisters kunnen zonder bezwaar op maat worden geknipt.

Paracetamol is goed werkzaam tegen spierpijn. Ook ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID's (zoals ibuprofen) helpen bij spierpijn. Bij deze middelen dien je rekening te houden met een eventuele wisselwerking met andere geneesmiddelen.

Alle informatie lees je in de folder Spierpijn.

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst. 

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzrogmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.