Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Jeuk is een onaangenaam gevoel van de huid dat meestal aandrang geeft tot reflexmatig krabben of wrijven. Mensen zeggen soms dat jeuk erger is dan pijn.

Jeuk

Het krabben of wrijven bij jeuk kan huidbeschadigingen tot gevolg hebben. Hierdoor kan gemakkelijk een bacteriële infectie ontstaan. Vaak gaat jeuk gepaard met roodheid van en bultjes op de huid. Aanhoudende jeuk kan het normaal functioneren ernstig belemmeren.

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben:

 

  • Te droge huid
  • Huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis
  • Allergie
  • Suikerziekte
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen
  • Insecten- of kwallenbeten
  • Contact met bepaalde producten (wol) of planten (brandnetels)
  • Zon
  • Wondgenezing
  • Bepaalde ziekten

Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende jeuk doet u er goed aan een arts te raadplegen.

Hoewel vaak makkelijker gezegd dan gedaan: probeer niet te krabben. Concentreer u op iets anders. Knip de nagels kort en houd ze goed schoon. Soms wordt jeuk erger door warmte of kleding. Probeer hier rekening mee te houden. Verder kunnen een koude douche of natte omslagen (bijv. washandjes met eventueel ijsklontjes erin) de klachten verlichten. Ouderen hebben vaak jeuk die veroorzaakt wordt door een zéér droge huid. Dit kan voorkomen worden door de huid dagelijks in te smeren met een verzachtende crème of zalf.

Geneesmiddelen die verkoelen of plaatselijk verdoven kunnen effectief zijn bij jeuk. Er zijn gels met menthol en verkoelende of plaatselijk verdovende zalven en vloeistoffen verkrijgbaar. Welk middel u kiest, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, de plaats van de jeuk, uw leeftijd en de oppervlakte van het jeukgebied. U kunt deze middelen niet gebruiken als de huid beschadigd is. Soms neemt de jeuk alleen maar toe door het insmeren van de huid. Dit kan veroorzaakt worden door een allergische reactie op een stof in het middel. U kunt dit controleren door het gebruik tijdelijk te staken. 

Een aantal jeukstillende middelen bevat stoffen die de huid kunnen irriteren. Als u weet dat u gevoelig bent voor zulke stoffen, kunt u deze middelen beter niet gebruiken.

 

Kinderen jonger dan twee jaar mogen geen mentholbevattende producten gebruiken. Menthol kan bij jonge kinderen benauwdheid veroorzaken. Ook volwassenen kunnen soms overgevoelig reageren op producten die menthol bevatten.

Alle informatie over jeuk leest u in de folder Jeuk. 

 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp, uw gezondheid of de geneesmiddelen die u gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn u graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die u zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die u al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan uw apotheek.