Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Acne is een langdurige huidaandoening die gepaard gaat met puistjes, zwarte pukkels (mee-eters) en soms ontstekingen.

Jeugdpuistjes

Acne komt meestal voor op het gezicht, de rug, de schouders en de borst. Het treedt vaak in de puberteit op.

Achter elke porie in de huid zit een talgkliertje. Wanneer deze talgkliertjes te veel talg (een vette stof) produceren, raken de poriën in de huid verstopt en ontstaan puistjes. Cosmetica en sommige geneesmiddelen kunnen acne verergeren. Tijdens spanningen en vlak voor de menstruatie kan een verergering van de klachten optreden.

 

De zwarte puntjes in de puistjes (mee-eters) bevatten geen vuil, maar zijn opeengehoopte huidcellen. Er bestaat geen verband tussen acne en bepaalde voedingsmiddelen. Chocolade, noten en varkensvlees hebben geen bewezen invloed op het ontstaan van acne. Als je zelf merkt dat de acne verergert door het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen, kun je deze beter vermijden.

 

Druk gesloten puistjes niet uit, want hierdoor neemt de kans op ontstekingen sterk toe. Gebruik geen cosmetica en vermijd schurende kleding. geïntegreerd in het verband.

 • Bij ernstige vormen van acne die gepaard gaan met ernstige infecties van de huid.
 • Wanneer er na 3 maanden zelfbehandeling geen verbetering optreed.
 • Bij baby’s en kinderen jonger dan 10 jaar.
 • Als een volwassen vrouw plotseling ernstige acne krijgt.
 • Als de acne gepaard gaat met koorts en gewrichtsklachten.
 • Indien er sprake is van pukkels en puistjes zonder mee-eters.
 • Als de acne mogelijk wordt veroorzaakt door een voorgeschreven geneesmiddel.

Het ontstaan van jeugdpuistjes is eigenlijk niet te voorkomen. De verschijnselen kunnen alleen wat in de hand worden gehouden.

 • Ga na of er factoren zijn die de acne kunnen verergeren, bijvoorbeeld bepaalde huidverzorgingsproducten of geneesmiddelen.
 • Was 2 maal daags de huid met lauw water en een pH-neutrale zeep.
 • Verwijder alleen zwarte open mee-eters en rijpe puistjes.
 • Zonlicht kan een gunstige invloed hebben op acne, maar vermijd vochtige warmte.
 • Gebruik een zelfzorggeneesmiddel tenminste 3 maanden.

Acne laat zich nauwelijks afdoende behandelen met vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Veel van deze middelen zorgen ervoor dat de jeugdpuistjes afschilferen, maar remmen de in ontwikkeling zijnde puistjes niet in hun groei. Benzoylperoxide bevattende producten hebben een bewezen afschilferende werking, maar veroorzaken bij veel mensen een overgevoeligheidsreactie van de huid. Tevens veroorzaken benzoylperoxide bevattende producten, bij contact met gekleurd textiel, bleekvlekken. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij jouw Alphega apotheek.

 

Let op: Van middelen die zwavel bevatten, is bekend dat ze de acne wel doen verdwijnen, maar nieuwe acne treedt er sneller door op. Lotions die alcohol bevatten kunnen beter alleen op hele kleine plekjes worden gebruikt. De huid wordt er te veel door aangetast.

Alle informatie lees je in de folder Acne en steenpuisten.

 

 

Op deze pagina lees je meer over steenpuisten.

 

wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust een langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst. 

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.