Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Insecten steken of bijten om twee redenen.  Muggen en dazen voeden zich met het bloed dat ze opzuigen. Wespen, bijen en hommels steken om zich te verdedigen. Ook teken bijten zich vast in de huid en zuigen bloed op. Ze zien er op het eerste gezicht uit als een insect, maar zijn het niet. Teken behoren tot de spinachtigen.

Allergiet

Wanneer bijen mensen steken, blijft de angel met een weerhaakje in de huid hangen. In de angel zit een gifblaas. Daarom moet de angel snel en zorgvuldig worden verwijderd. Wespen en hommels laten hun angel niet achter als ze steken. Ook insecten die steken om bloed op te zuigen, verliezen hun zuigbuis niet.

 

Het verhaal dat insecten zouden worden aangetrokken door mensen met ‘zoet bloed’ berust op een misverstand. Sommige mensen worden inderdaad vaker gestoken dan anderen. Dat heeft echter niets met het bloed te maken, maar wordt veroorzaakt door de geur van de huid. Deze is bij elke mens anders. De ene huidgeur is ‘aantrekkelijker’ voor insecten dan de andere.

Na een insectenbeet kunnen plaatselijke en algemene klachten optreden. Bij een plaatselijke reactie wordt de huid pijnlijk, rood en gezwollen. Vaak gaat de huid na verloop van tijd jeuken. Normaal gesproken verdwijnt deze reactie na enkele dagen weer.

 

Een algehele (allergische) reactie wordt gekenmerkt door een gevoel van zwakte, duizeligheid en misselijkheid. Dit kan gepaard gaan met braken. Zo’n allergische reactie kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn. Insectensteken in het mond- en keelgebied kunnen ook gevaarlijk zijn. De zwelling kan de vrije luchttoevoer naar de longen belemmeren.

Als je na een insectenbeet koorts of jeuk over het hele lichaam krijgt is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Raadpleeg in de volgende situaties met de grootst mogelijke spoed een arts:

 

  • Bij een algehele allergische reactie (anafylactische shock).
  • Bij een zwelling in het mond en keelgebied.
  • Bij een plotseling optredende benauwdheid.

Insecten houd je op afstand door het dragen van witte kleding, door rook (van een kaars of wierook) of door het insmeren van de huid met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Eventueel kun je ook beddengoed met een insectenwerend middel besprenkelen. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om een insectensteek of -beet te voorkomen:

 

  • Vermijd geparfumeerde cosmetica. Deze trekken insecten aan.
  • Sla nooit naar insecten om ze te verjagen. Hierdoor zullen ze zich juist gaan verdedigen.
  • Draag goedsluitende kleding, zodat de insecten geen kans krijgen om in mouwen of broekspijpen te kruipen.
  • Ga in het donker niet dicht bij een lichtbron zitten. Insecten worden door licht aangetrokken.

Als je gestoken bent door een bij, kun je de angel verwijderen door deze er met je vingernagel uit te wippen. Dit doe je door tegen de steekrichting in te drukken. Ook kun je de angel snel met de vingernagel wegkrabben.

 

Let erop dat je hierbij de gifblaas niet plat drukt. Het gebruik van een pincet is af te raden. Dan bestaat de kans dat het gifzakje leeg wordt geknepen. Forse zwellingen kun je het beste koelen met een ijskoude doek, eventueel gedrenkt in water met een scheut azijn.

Er zijn veel verschillende middelen die de pijn en jeuk verzachten. Vraag ernaar bij jouw Alphega apotheek.

 

Let op: Bij alle middelen dient te worden voorkomen dat kinderen deze in de ogen of mond krijgen. Kinderen jonger dan twee jaar mogen geen producten met menthol gebruiken. Menthol kan bij jonge kinderen ernstige benauwdheid veroorzaken.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.

 

Bekijk ook de folder Insectensteken en tekenbeten.