Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Luizen zijn kleine, grijsbruine beestjes van ongeveer drie millimeter groot. Neten (luizeneieren) zijn witte puntjes die vastzitten aan de haren.

Hoofdluis

Luizen hebben de menselijke huid nodig om te leven. Ze prikken gaatjes in de huid en zuigen daardoor bloed op. Dit veroorzaakt hevige jeuk. De hoofdluis leeft dicht bij de hoofdhuid en legt haar eitjes (neten) vaak achter de oren tegen de haarbasis. De hoofdluis kan behalve in hoofdhaar ook in wimpers, wenkbrauwen en baardhaar worden aangetroffen.

Overdracht van hoofdluis vindt voornamelijk plaats door lichamelijk contact (bijvoorbeeld spelende kinderen). Er wordt wel gedacht dat luizen het gevolg zijn van armoede of slechte lichaamshygiëne. Dat is niet het geval. Ook onder normale hygiënische omstandigheden is hoofdluis nauwelijks te voorkomen. Het is dus geen schande.

Wanneer kinderen jonger dan zes maanden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hoofdluis hebben, is het verstandig om een arts te raadplegen. Ook als de huid op verschillende plaatsen kapot gekrabd is, kun je beter naar een huisarts gaan.

 

 

 

Deze producten zijn medische hulpmiddelen lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Luizen ‘lopen’ gemakkelijk over van het ene hoofd naar het andere. Probeer daarom direct contact te vermijden. Waarschuw bij schoolgaande kinderen ook de school om verdere verspreiding te voorkomen.

Een snelle behandeling voorkomt dat meerdere gezinsleden of klasgenootjes luizen oplopen. Helaas hangt er een taboesfeer rond dit onderwerp. Door meer openheid kan veel leed bij anderen worden voorkomen.

 

Let op: Hoofdluis gaat niet vanzelf over en moet altijd behandeld worden. Licht dus altijd jouw omgeving in. En door de nagels kort te houden worden krabwondjes voorkomen.

 

Indien er in jouw directe omgeving gevallen van hoofdluis voorkomen, controleer dan minimaal eenmaal per week alle gezinsleden. De aanwezigheid van luizen kan worden vastgesteld door het haar met een luizen- of netenkam boven een stuk wit papier te kammen.

De beste methode om luizen en neten te verwijderen, is gedurende twee weken het natte haar dagelijks te kammen met een neten- of luizenkam. Deze manier van luizen en neten bestrijden wordt de nat-kammethode genoemd.

 

De nat-kammethode werkt als volgt:

 

  • Was het haar met een gewone shampoo en spoel het uit.
  • Bescherm de ogen met een washandje.
  • Breng ruim conditioner (crèmespoeling) in het haar en spoel deze NIET uit.
  • Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
  • Houdt het hoofd voorover boven een wasbak of een wit papier en kam het haar tegen de schedelhuid aan van achter naar voor met een neten- of luizenkam. Begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
  • Veeg de neten- of luizenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek. Kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn. 
  • Spoel de crèmespoeling uit. 
  • Kam het natte haar met een gewone kam.
  • Kam nogmaals met een neten- of luizenkam. Nu in rechtop zittende houding, van voor naar achter. Begin bij het ene oor en schuif bij elke kambeweging door naar het andere oor.
  • Veeg de neten- of luizenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek. Kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.

 

Let op: Bij krullend haar is soms een neten- of luizenkam met lange tanden nodig om helemaal bij de hoofdhuid te kunnen komen.

De behandeling van hoofdluis door middel van geneesmiddelen kan in combinatie met de nat-kammethode worden toegepast. Voor de behandeling van hoofdluis is het eerste keuzemiddel: dimeticon.Dit middel is  werkzaam tegen luizen en neten. Voor het juiste gebruik van de verschillende producten dien je de gebruiksaanwijzing in of op de verpakking te volgen.

 

Let op: Voor een effectieve bestrijding van hoofdluis is het van zéér groot belang dat de juiste behandelmethode wordt opgevolgd!

 

Dimeticon

Dimeticon wordt het meest geadviseerd. Dimeticon vormt een afsluitende laag over de hoofdluis, waardoor de ademhalingsorganen van de hoofdluis worden afgesloten en de hoofdluis stikt. Het mag bij kinderen vanaf 6 maanden, zwangerschap en het geven van borstvoeding gebruikt worden.

 

Overige middelen

Malathion is een middel van tweede keus. Dit middel is minder effectief door de toenemende resistentie van de hoofdluis. Ook bestaan er middelen die preventief gebruikt kunnen worden en de kans op het krijgen van hoofdluis verminderen.

 

Naast het gebruik van een geneesmiddel is het aan te raden de nat-kammethode veertien dagen aan te houden.

Alle informatie over hoofdluis lees je in de folder Hoofdluis. 

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid, of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.