Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Hoest is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Bij het ophoesten van slijm worden rook– en stofdeeltjes uit de luchtpijp en longen verwijderd.

Hoesten

Hoest wordt onderverdeeld in twee typen: de productieve en de niet-productieve hoest. Bij productieve hoest komt er slijm mee. Vooral in combinatie met koorts is dit vaak een aanwijzing voor een luchtweginfectie. De hoest is een effectieve reactie om slijm te verwijderen en de ademhaling te vergemakkelijken. Bij niet-productieve hoest (ook wel kriebel-, prikkel- of droge hoest genoemd) wordt geen slijm opgehoest. Het vele hoesten kan een irritatie van de keel- en luchtwegen veroorzaken. Hierdoor blijft de hoest aanhouden.

De binnenkant van de luchtwegen is bekleed met slijmvlies. Hoest ontstaat vaak als het slijmvlies van de luchtwegen wordt geprikkeld. Rook, stof en chemische stoffen kunnen een prikkel zijn. Ook een virusinfectie geeft prikkeling, bijvoorbeeld een verkoudheid. Verder kunnen ernstige spanningen of overgevoeligheid voor een bepaalde stof (allergie) hoest veroorzaken.

 

Tot slot kunnen bepaalde geneesmiddelen kriebelhoest veroorzaken. Bij mensen die last hebben van een slecht pompend hart of brandend maagzuur, kan verergering van de klachten nachtelijke hoestbuien veroorzaken.

Bij onderstaande klachten is het beter om een arts te raadplegen.

 

  • Als de hoest langer dan drie weken aanhoudt, terwijl je verder niet verkouden bent.
  • Als de hoest gepaard gaat met benauwdheid of piepen (zeker bij mensen met astma of chronische bronchitis).
  • Wanneer je niet alleen hoest, maar ook langer dan drie dagen koorts hebt.
  • Wanneer de hoest gepaard gaat met hevige, stekende pijn of als je bloederig slijm ophoest.
  • Als je vermoedt dat een geneesmiddel de oorzaak van de hoest is.
  • Als hart- of maagklachten nachtelijke hoest veroorzaken.
  • Bij baby’s jonger dan zes maanden die door het hoesten slecht drinken.

 

Vooral oudere mensen hebben vaak last van hoest. Meestal wordt daaraan weinig aandacht besteed. Toch is het verstandig om bij aanhoudende hoest altijd het advies van een deskundige in te winnen.

Een goede conditie zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor een besmetting met bacteriën of een virus. Verder kun je beter niet roken en rokerige ruimten mijden. Indien de hoest door een allergie wordt veroorzaakt, dient de allergieopwekkende stof te worden vermeden.

De hoest houdt vanzelf op, zodra het slijm is verdwenen. Als je het slijm gemakkelijk ophoest, hoef je dus niets te doen. Een lepel honing, een dropje of een snoepje kan verzachtend werken. 

 

Productieve hoest is nuttig. Onderdruk dit daarom niet met geneesmiddelen.Als het ophoesten van slijm moeilijker gaat, kun je door veel te drinken het slijm verdunnen. Drink minimaal twee liter vocht per dag en bij voorkeur warme dranken. Ook stomen met heet water (zonder toevoegingen) kan ervoor zorgen dat vastzittend slijm loskomt.

 

Bij kriebelhoest is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lucht niet te droog is. Verder kun je rook, kou en tocht het beste vermijden. Zorg wel voor voldoende ventilatie. Ook is het beter om niet te veel te praten. Eventueel kan een lepel honing, een dropje of een snoepje prettig zijn.

Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om prikkelende stoffen en slijm weg te werken. Dit moet niet worden geremd. Hoestmiddelen zijn ervoor om de hoest tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen of om het vastzittende slijm gemakkelijker ophoestbaar te maken. Alleen als het slijm niet wil loskomen of als de hoest zo storend is dat je er niet van kunt slapen, kun je overwegen een geneesmiddel te gebruiken.

 

Productieve hoest

Je kunt een middel gebruiken dat de keel verzacht, zoals een kruidensiroop, een hoestsiroop of tijmsiroop. Ook hoestdranken op kruidenbasis of met dropextracten werken verzachtend.

 

Bij niet-productieve hoest (droge- of kriebelhoest) kun je een middel gebruiken dat de hoestprikkel dempt zoals noscapine.

Alle informatie over hoesten lees je in de folder Hoesten.

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.