Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Griep is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De eerste verschijnselen zijn 24 tot 72 uur na besmetting met het virus merkbaar.

Griep

Iedereen heeft wel eens griep gehad en is dus bekend met de verschijnselen: moeheid, misselijkheidhoofdpijnkoude rillingenkoortsspierpijn, pijn, keelpijn, loopneus en een algeheel ‘lamlendig’ gevoel. Griep komt vaak plotseling opzetten; je voelt je in enkele uren erg ziek worden.

 

Van het influenzavirus bestaan verschillende typen. Het afweersysteem van het lichaam wordt bij de strijd tegen het griepvirus zwaar belast. Dit kan een bijkomende besmetting door bijvoorbeeld bacteriën tot gevolg hebben. Complicaties zoals een longontsteking ontstaan. Voor gezonde volwassenen en kinderen is het doormaken van een griep meestal niet ernstig.

Het influenzavirus is zeer besmettelijk en wordt meestal overgebracht door het inademen van besmette vloeistofdeeltjes in de lucht. Het virus wordt verspreid door onder andere hoesten, met elkaar praten of zelfs een hand geven. Griep treedt gewoonlijk op in de winter en vroeg in het voorjaar. Omdat het influenzavirus zo besmettelijk is, komt griep vaak als epidemie voor.

Als je tot een risicogroep (zie het kopje griepvaccinatie) behoort en griepverschijnselen krijgt, is het raadzaam een arts te raadplegen. Ook bij griepverschijnselen die na drie tot vier dagen nog niet minder worden, is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen.

Een besmetting met het influenzavirus is eigenlijk niet te voorkomen. Het ontstaan van de ziekteverschijnselen wel. Door te zorgen voor een goede conditie bouw je voldoende weerstand op. Belangrijk daarbij zijn goede voeding, voldoende nachtrust, ontspanning en lichaamsbeweging.

Grote griepepidemieën worden veroorzaakt door een nieuwe variant van het influenzavirus. Omdat het een nieuwe griepsoort is, heeft hier nog niemand weerstand tegen en kan het virus zich snel verspreiden. Bekende epidemieën kwamen voor in 1890 en in 1919. Deze laatste griep werd als eerste door Spanje erkend en wordt daarom ‘Spaanse griep’ genoemd.

 

Griepvaccinatie

Vanaf eind oktober kun je jezelf met de zogenaamde griepprik tegen griep laten inenten. De griepprik wordt aangeraden bij personen van 60 jaar en ouder, bedlegerige of sterk verzwakte mensen, mensen met harten longaandoeningen, mensen met een nierziekte en diabetici. Bij deze ‘risicogroepen’ kan griep ernstige gevolgen hebben. Omdat het influenzavirus zich steeds wijzigt, is het nodig dat je je jaarlijks laat inenten. De griepprik bevat dode of verzwakte influenzavirussen. Deze kunnen de ziekte niet meer veroorzaken, maar verhogen wel de weerstand van het lichaam tegen griep. De griepprik wordt alleen op recept verstrekt en moet vóór het griepseizoen worden toegediend. Met deze inenting bent je niet volledig tegen griep beschermd. Kom je in aanraking met een virus dat niet in de injectie zat, kun je alsnog griep krijgen.

 

Let op: Een griepprik kan niet helemaal voorkomen dat je last krijgt van griepverschijnselen. Er zijn veel andere virussen die dezelfde klachten geven.

Eigenlijk is uitzieken de enige remedie tegen griep. Zorg voor voldoende (nacht)rust, warmte en ontspanning. Als je koorts hebt, is het belangrijk dat je voldoende drinkt en in bed blijft. Neem de tijd om rustig uit te zieken. Als je te vroeg weer aan de slag gaat, kunnen de ziekteverschijnselen terugkomen. Geneesmiddelen zijn niet nodig. Rust is het beste medicijn. 

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen griep. Alleen de verschijnselen kunnen bestreden worden.

Alle informatie over griep lees je in de folder Verkoudheid, hoest, koorts en griep. 

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. wij zijn je graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen je je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.