Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief
Terug naar het overzicht

Allergische reacties

Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op een bepaalde stof, zoals een bacterie of een stofje van plant of dier. Stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Het lichaam kan in contact komen met een allergeen door huidcontact, inademing of consumptie. Een veelvoorkomende allergische reactie is hooikoorts.

Hoesten

Een allergische reactie van het lichaam op een allergeen is vaak erg fel en soms ongecontroleerd. Dit kan zich op vele manieren uiten; bijvoorbeeld als eczeem, astma, jeukende huiduitslag, niezen of tranende ogen. Bij een allergische reactie komt uit de lichaamscellen onder andere de stof histamine vrij. Histamine veroorzaakt de meeste klachten. U kunt al bij een tweede contact met een bepaalde stof allergisch reageren.

 

Eczeem

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. De huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes en schilfers. Bij eczeem is er ook sprake van jeuk. Meer informatie over eczeem vindt u in de informatiefolder ‘Eczeem, jeuk en schimmelinfecties’ van Alphega apotheek.

In principe kan elke stof een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. De meest voorkomende veroorzakers van een allergische reactie zijn de (uitwerpselen van) huisstofmijt, veren in dekbedden, huidschilfers en haren van dieren, schimmels en stuifmeel(pollen) van grassen en bomen. Ook insectenbeten en –steken, geneesmiddelen, wasmiddelen, pleisters en bepaalde metaalsoorten kunnen een allergische reactie geven.

 

Voedselallergie

U kunt ook overgevoelig zijn voor bepaalde voeding of voedingsbestanddelen, zoals schelpdieren, noten, fruit, lactose of gluten. Een ander bekend voorbeeld van overgevoeligheid is koemelk bij baby’s. Het vermijden van deze voedingsstoffen is noodzakelijk.

 

Metaalallergie

Een metaalallergie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral een allergie voor nikkel, dat vaak in sieraden aanwezig is, komt veel voor. Soms treedt een allergie pas op, nadat u meerdere malen met de stof in aanraking bent geweest. Er wordt vaak gedacht dat een allergie nooit overgaat. Dit is onjuist. Soms kunt u er ‘overheen groeien’.

Een allergie is een aandoening die bij voorkeur door een arts behandeld dient te worden. Dit is zeker het geval bij een acuut optredende allergische reactie, bijvoorbeeld na een insectenbeet of –steek. U dient zo snel mogelijk een arts te raadplegen bij:

 

  • Benauwdheid of kortademigheid
  • Ontstoken ogen
  • Aanhoudende hoofdpijn en/of oorpijn
  • Kinderen die voor de eerste keer allergische klachten hebben

Een allergische reactie kunt u alleen voorkomen door het contact met de stof te vermijden. Bij een allergie voor huisstofmijt is het belangrijk het huis zoveel mogelijk stofvrij te houden. Geen vaste vloerbedekking of stoffen bekleding in huis, vermindert de kans op huisstofmijt. Bij een allergie voor metaalsoorten is het raadzaam deze metaalsoorten te weren. Bent u allergisch voor nikkel, draag dan geen sieraden met nikkel erin verwerkt.

Geneesmiddelen tegen een allergische reactie bevatten stoffen die de werking van histamine tegengaan: de zogenaamde antihistaminica. Deze zijn zowel vrij als op recept verkrijgbaar.

 

Antihistaminica in de vorm van een tablet wordt vaak toegepast bij allergische klachten die langdurend zijn of vaker voorkomen, zoals hooikoorts. Cetirizine en loratidine worden eenmaal daags ingenomen en werken ongeveer 24 uur.

 

Huidklachten

Om jeuk te bestrijden zijn er diverse crèmes en zalven beschikbaar. Probeer bij huiduitslag niet te krabben, dit verergert vaak de jeuk en de huid kan kapot gaan. Vraag uw Alphega apotheek naar een middel tegen de jeuk.

Alle informatie over allergie leest u in de folder Hooikoorts en andere allergische reacties.

 

 

Lees meer over hooikoorts op de pagina Hooikoorts.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp, uw gezondheid of de geneesmiddelen die u gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn u graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die u zonder recept koopt, raden we aan te controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die u al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan uw apotheek.