Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies met een doorsnede van drie tot vier millimeter. De blaasjes in de mond zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand.

Aften

Aften verschijnen in de mond aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug. Aften komen zeer veel voor: één op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften.

Bij het ontstaan van aften spelen verschillende factoren een rol. Een besmetting met een virus of bacterie kan de oorzaak zijn. Vaak krijgt zo’n ontsteking pas een kans bij verminderde lichamelijke weerstand. Ook erfelijke factoren en emotionele stress lijken een rol te spelen bij het ontstaan van aften.

 

Een beschadiging van het mondslijmvlies (bijvoorbeeld een klein wondje in de mond) kan de ontstaansplek van aften worden. Beschadiging kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van te heet voedsel. Het is niet bewezen, maar bepaalde voedingsmiddelen zouden aften kunnen laten ontstaan. Ook sommige ziekten kunnen aften veroorzaken.

Bij zeer ernstige klachten of bij het vaak terugkeren van de aandoening is het raadzaam om een tandarts te bezoeken. Deze kan een ernstige infectie aan het tandvlees en/of het mondslijmvlies vroegtijdig signaleren. De klachten kunnen ook het gevolg zijn van een scherp randje aan een gebitselement. De tandarts kan dit verhelpen. Wanneer de klachten het gevolg zijn van een slecht zittende gebitsprothese, is het verstandig om een tandarts te raadplegen.

Zorg voor een optimale conditie en een goede mondhygiëne. Kauw bewust en eet rustig. Poets de tanden niet te hard en niet roken.

Als de klachten draaglijk zijn, kun je het beste de spontane genezing afwachten. Deze duurt meestal een paar dagen. Voorkom uitbreiding door voorzichtig te poetsen en rustig te eten. Een tandpasta met enzymen zou de klachten kunnen verminderen.Probeer van de aften af te blijven. Het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten.

Aanstipvloeistof

Om de pijn te verlichten kun je een aanstipvloeistof gebruiken. Probeer het pijnlijke plekje droog te deppen met een schoon zakdoekje of tissue. Breng vervolgens de vloeistof aan.

 

Als je op een grote oppervlakte een pijnstillende vloeistof hebt gebruikt, mag je de eerste tijd niet kauwen. Je kunt per ongeluk op je tong of wang bijten en zo de klachten verergeren.

 

Mondspoeling

Ontsmettende (mond)spoelingen verminderen het aantal bacteriën in de mond. Chloorhexidine mondspoeling, kamille of waterstofperoxide kunnen om die reden een gunstige werking hebben op aften. Ze versnellen de genezing echter niet.

Voor meer informatie over Aften lees je de folder Aften. 

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen  die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.