Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Farmacogenetische test

Gebruikt u (chronische) medicatie op recept en heeft u last van bijwerkingen? Vraag naar onze farmacogenetische test.

Banner Farmacogenetische test Farmacogenetische test campagnebeeld 2

Met de farmacogenetische test die Alphega Apotheek aanbiedt is medicatie op maat voor iedereen bereikbaar. De test analyseert het DNA om te identificeren of er afwijkingen zijn in de enzymen die verantwoordelijk zijn voor het omzetten en/of afbreken van medicijnen. Uw apotheek ontvangt hiervan een farmacogenetisch paspoort. Indien nodig kan in overleg met uw behandelend arts de dosering of het geneesmiddel aangepast worden voor uw specifieke DNA-profiel.

Dat maakt het mogelijk om zorg op maat te leveren, wat resulteert in meer effectieve medicatie en een verminderd risico op bijwerkingen.

De farmacogenetische test van Alphega is klinisch getest en ontwikkeld met een toonaangevende Amerikaanse partner. Het resultaat van de test is betrouwbaar, veilig en geanonimiseerd. voor vragen, extra informatie of advies kunt u contact opnemen met uw apotheek.

Geen mens is hetzelfde

Ieder mens heeft uniek DNA. Door uw DNA worden niet alleen uiterlijke kenmerken bepaalt, zoals de kleur van uw ogen of haar. Uw DNA is ook van invloed op de werking van medicijnen. Hierdoor kan in sommige gevallen een verschil  in DNA leiden tot een verschil  in de manier waarop mensen reageren op medicijnen.

Enzymen in de lever zorgen voor het omzetten van medicatie naar een werkzame stof, maar ook voor het afbreken van een werkzame stof naar een niet werkzame stof, zodat deze verwijderd kan worden uit het lichaam. Door een verschil in DNA kan het zijn dat u meer, minder of zelfs geen enzymen in de lever heeft om uw medicijn om te zetten naar een werkzame stof. Met als gevolg dat er een te hoge, te lage of zelfs geen omzetting plaats zal vinden van het medicijn. Waardoor uw medicatie niet of niet voldoende werkt en in het geval van te hoge omzetting, dat u last krijgt van bijwerkingen.

Packshot verpakking farmacogenetische test

Farmacogenetica is het analyseren van uw DNA om uit te zoeken hoe snel uw lichaam medicatie afbreekt en/of omzet naar werkzame stoffen. Uit deze analyse kan blijken of de dosering van uw medicatie in orde is voor u, of dat er een aanpassing gedaan moet worden in de dosering. Dit is altijd in goed overleg met u, uw apotheker en uw behandelend arts. In sommige gevallen kan blijken dat u een bepaald geneesmiddel beter niet kan nemen, omdat op voorhand vaststaat dat het niet zal werken of veel bijwerkingen geeft. 

Met de farmacogenetische test van Alphega, wordt veilige medicatie op maat, bereikbaar voor iedereen. De farmacogenetische test biedt de mogelijkheid om de medicatie te personaliseren. De resultaten van de test ondersteunen een veilige medicatietoediening.

© 2023 OneOme and Rightmed are registered trademarks of OneOme, LLC in the United States and other countries. All rights Reserved.

Farmacogenetische test campagnebeeld 1

Veilige medicatie op maat, bereikbaar voor iedereen

De tests zijn voor iedereen nuttig, of u nu medicijnen gebruikt of niet. Voordat u start met het innemen van geneesmiddelen is het fijn om te weten welke medicijnen in welke dosering voor u het beste resultaat geven.

Voor een aantal patiëntgroepen is de farmacogenetische test extra relevant omdat zij medicijnen gebruiken waarbij de individuele enzymwerking regelmatig problemen geeft. Voorbeeld hiervan zijn geneesmiddelen voor psychiatrische- of cardiologische aandoeningen, diabetes medicatie, pijnmedicatie en medicatie voor de bloedstolling.

DNA analyse

Met de farmacogenetische test wordt een DNA-analyse gemaakt. De meting vindt plaats voor verschillende enzymen in combinatie met de werkzame stoffen van meerdere medicijnen. Met de farmacogenetische test kan dus bepaald worden welke medicijnen, in welke specifieke doses, voor u het beste werken.

Als uit de test blijkt dat de enzymactiviteit normaal is, dan hoeft er geen actie te worden ondernomen voor uw medicatie. Mocht de activiteit van een enzym afwijken, dan kan in overleg met uw behandelend arts bepaald worden of, en welke aanpassing van uw medicatie nodig is. Dit gebeurt altijd in overleg met u.

Hoogwaardig, uitgebreid en veilig

De farmacogenetische test van Alphega apotheken is ontwikkeld door een Amerikaanse partner, OneOme. De werkwijze voldoet aan de strengste eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

De test van Alphega apotheek is momenteel de meest uitgebreide farmacogenetische test in Europa. Met de test worden 27 genen en meer dan 300 medicijnen getest.

Alphega gebruikt uw DNA-analyse alleen voor medicatiedoeleinden en niet voor onderzoek naar andere afwijkingen. Doordat al uw gegevens geanonimiseerd verwerkt worden, is uw privacy volledig gegarandeerd.

De test procedure

Voor de farmacogenetische test is een monster van uw wangslijmvlies nodig. Dit neemt een medewerker van de apotheek, pijnloos en eenvoudig, met een wattenstaafje bij u af. Het is van belang minimaal 30 minuten voor het afnemen van het wangslijmvliesmonster NIET te eten, drinken, roken of kauwgom te kauwen.

Het monster wordt opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium dat uit het wangslijmmonster het DNA isoleert. Vervolgens worden de enzymen uit het DNA, die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van de medicijnen, geanalyseerd. Het onderzoek toont aan of er afwijkingen zijn in de enzymen voor bepaalde stoffen.

Farmacogenetische test campagnebeeld 2

Uw Farmacogenetisch profiel

De apotheek ontvangt het resultaat van de test in de vorm van een zogenoemd farmacogenetisch profiel of farmacogenetisch paspoort. Met dit paspoort en uw medicatiegeschiedenis als basis, kunnen we indien nodig verdere stappen ondernemen.

De apotheker zal (met uw goedkeuring) in overleg treden met uw behandelend arts. Zij bekijken  of het noodzakelijk is dat er aanpassingen van uw medicatie doorgevoerd worden. De resultaten van de test kunnen worden opgenomen in het computersysteem van de apotheek, waardoor ook in de toekomst de beste geneesmiddelkeuze en/of dosering gemaakt kunnen worden.

Onderzoek Farmacogenetica

Internationale studie onder leiding van LUMC

In een artikel dat op 3 februari is gepubliceerd over een internationaal onderzoek dat is gedaan door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), mede onder leiding van hoogleraar klinische farmacie Henk-Jan Guchelaar, tevens een van de auteurs van de studie, wordt gerefereerd aan een optimalisatie van de medicatie bij 30% van de onderzochte patiënten. Het onderzoek werd gedaan op 12 genen en 39 medicijnen.

Bekijk artikel

Heeft u nog vragen?

De farmacogenetische test is verkrijgbaar bij alle Alphega apotheken. Wilt u meer weten, neem dan contact op met uw apotheek. Uw apotheker staat voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.