Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

De Farmacogenetische test

Uw DNA, uw medicijnen

De farmacogenetische test is verkrijgbaar bij de meeste Alphega apotheken.  Onderaan deze pagina vindt u een overzicht met de Alphega apotheken die deze test aanbieden. Mocht uw eigen Alphega apotheek hier niet tussen staan dan kunt u contact opnemen met de dichtstbijzijnde apotheek die de test wel aanbiedt.

Farmacogenetische test

Geen mens is hetzelfde

De werking van een medicijn is enerzijds afhankelijk van de dosis die de arts voorgeschreven heeft en anderzijds van de mate waarin de lever het medicijn omzet, zodat het opgenomen kan worden in het bloed en zo zijn werking kan hebben in het lichaam. In de lever zitten enzymen die zorgen voor het omzetten van medicijnen in werkzame stoffen die vervolgens opgenomen worden door het lichaam. Door variaties in het DNA is geen lever gelijk en zo kan het voorkomen dat een enzym dat een specifiek medicijn moet omzetten, bij de ene persoon voor een hogere of zelfs een lagere doses werkzame stof in het bloed zorgt. Sommige enzymen kunnen bij bepaalde mensen zelfs ontbreken in de lever, waardoor het lichaam helemaal niets kan doen met de werkzame stoffen in een bepaald medicijn. Deze DNA-variaties kunnen resulteren in een verminderd, geen of juist te hoog effect, waardoor in het laatste geval zelfs bijwerkingen van kunnen ontstaan.

Alphega apotheek farmacogenetische test (DNA test)

Bekijk hier de video over de farmacogenetische test (bron: RTL-Z "De Barometer" 2021)

Voor wie is de test bedoeld?

In principe voor iedereen. Het doet er niet toe of u al medicijnen gebruikt of niet. Het is fijn om vooraf te weten welke medicijnen in welke hoeveelheden voor u het beste resultaat geven. Voor een aantal patiëntgroepen is de farmacogenetische test extra relevant omdat zij medicijnen gebruiken waarbij de individuele enzymwerking regelmatig problemen geeft. Het betreft onder andere medicijnen voor psychiatrische en cardiologische aandoeningen, diabetes medicatie en medicatie voor de bloedstolling.

DNA analyse

Met de farmacogenetische test wordt een DNA-analyse gemaakt, waarin vastgesteld wordt wat het vermogen van de lever is om specifieke medicijnen om te zetten in werkzame stoffen of het afbreken hiervan. De meting vindt plaatst voor verschillende enzymen in combinatie met de werkzame stoffen van meerdere medicijnen. Met de farmacogenetische test kan dus bepaald worden welke medicijnen, in welke specifieke doses, voor u het beste werken. Als uit de test blijkt dat u een normale enzymactiviteit heeft, hoeft er geen actie te worden ondernomen op uw medicatie, maar bij een enzym dat de helft van de activiteit heeft, moet bijvoorbeeld de doses van het medicijn aangepast worden.

Hoogwaardig, uitgebreid en veilig

De farmacogenetische test van Alphega is ontwikkeld met een toonaangevende Amerikaanse partner, heeft een FDA (US Food Drug Administration) goedkeuring en voldoet aan de strengste eisen. De test van Alphega apotheek is momenteel de meest uitgebreide farmacogenetische test in Europa. Met de test worden meer dan 300 medicijnen en 27 genen getoetst op de geschiktheid voor uw specifieke DNA-profiel. Alphega gebruikt uw DNA-analyse alleen voor medicatiedoeleinden en niet voor onderzoek naar andere afwijkingen. Doordat de gegevens geanonimiseerd verwerkt worden tijdens het analyseproces, is uw privacy volledig gegarandeerd.

Alphega instructie video farmacogenetische test
Bekijk hier de uitlegvideo over de werking van de farmacogenetische test 

De test procedure

Het afnemen van het DNA gaat eenvoudig. Met een wattenstokje neemt een medewerker van de apotheek wat wangslijmvlies bij u af. Het monster wordt opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium dat uit het wangslijmmonster het DNA isoleert. Vervolgens worden de enzymen uit het DNA, die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van de medicijnen, geanalyseerd. Het onderzoek kan vervolgens aantonen of er afwijkingen zijn in de enzymen voor bepaalde stoffen. De apotheek ontvangt het resultaat van de test in de vorm van een zogenoemd farmacotherapeutisch paspoort. Het farmacotherapeutisch paspoort en uw medicatiegeschiedenis vormen de basis voor verdere actie. De apotheek zal indien nodig in overleg treden met uw behandeld arts om te bepalen of en welke aanpassing van de medicatie doorgevoerd zou kunnen worden. Dankzij het farmacotherapeutisch paspoort kan uw medicatie voortaan gepersonaliseerd toegediend worden.

Met de farmacogentische test van Alphega, wordt veilige medicatie op maat, bereikbaar voor iedereen.

Voor meer informatie

Wilt u meer weten over deze service?

Neem dan contact op met één van de onderstaande apothekenof loop gerust eens binnen voor meer informatie.

Alkmaar Alphega apotheek De Bever
Alkmaar Alphega apotheek De Eenhoorn
Alkmaar Alphega apotheek De Hoef
Amsterdam Alphega apotheek Koek, Schaeffer & van Tijen
Asten Alphega apotheek Asten
Bakel Alphega apotheek Bakel - Milheeze
Beesd

Alphega apotheek De Betuwe

Beneden-Leeuwen Alphega apotheek West Maas en Waal
Bergen (NH) Alphega Bergense apotheek
Brummen

Alphega apotheek Brummen

Damwâld

Alphega apotheek De Dokkumer Wâld

Delden Alphega apotheek Delden
Den Haag Alphega apotheek Duindorp
Den Haag Alphega apotheek Statenkwartier
Deventer Alphega apotheek Borgele
De Westereen Alphega apotheek De Dorpsacker
Doetinchem Alphega apotheek De Haan
Doetinchem Alphega apotheek Rozengaarde
Dordrecht

Alphega Admiraal apotheek

Dronten Alphega apotheek Beursplein
Echt Alphega apotheek Smits
Eerbeek Alphega apotheek Eerbeek
Egmond aan Zee Alphega apotheek De Egmonden
Geldermalsen Alphega apotheek De Betuwe
Gouda Alphega apotheek Goverwelle
Harderwijk Alphega apotheek Tweelingstad
Heerenveen Alphega apotheek Haskerbrug
Heerenveen Alphega apotheek Swarte
Hengelo Alphega apotheek Tuindorp
Huizen Alphega apotheek Huizermaat
Huizen Alphega apotheek Wessels
Leeuwarden

Alphega Centraal apotheek

Nederweert Alphega apotheek Nederweert
Nieuwegein Alphega apotheek De Roerdomp
Sneek Alphega apotheek Postma
Spanbroek Alphega apotheek West-Friesland
Stiens Alphega apotheek Stiens
Tilburg Alphega apotheek Wandelbos
Utrecht Alphega apotheek Wilhelmina
Voorschoten Alphega Hofland apotheek
West Betuwe Alphega apotheek De Betuwe
Wierden Alphega apotheek Wierden
Wijhe Alphega apotheek Wijhe

1) Apotheken, aangesloten bij de formule Alphega Apotheek, zijn zelfstandig. Verkoopprijzen, assortiment en aanbod van zorgdiensten en services kunnen daarom variëren per apotheek. Bekijk het aanbod van zorgdiensten en services van uw Alphega apotheek op de apotheekpagina.