Alphega apotheek Zorgmakelaar en Menzis investeren in therapietrouw

De Alphega apotheek Zorgmakelaar is op maandag 7 september, als eerste onderhandelaar in de markt, tot overeenstemming gekomen met Menzis over de farmaceutische zorg. Belangrijk thema in de...

Alphega apotheek Zorgmakelaar en Zilveren Kruis bereiken overeenstemming

Verzekerden van Zilveren Kruis kunnen ook in 2016 blijven rekenen op toegankelijke farmaceutische zorg dankzij de overeenstemming die de Alphega apotheek Zorgmakelaar en Zilveren Kruis op vrijdag 4...

Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ primeur met eerste overeenkomst tussen apothekers en zorgverzekeraar

Verzekerden van VGZ kunnen ook in 2016 en 2017 blijven rekenen op uitstekende en toegankelijke farmaceutische zorg dankzij de overeenstemming die de Alphega apotheek Zorgmakelaar en VGZ op 28 augustus...

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek

Onderzoek Consumentenbond naar ‘eerste-uitgiftegesprek’ in apotheek De Consumentenbond heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar het ‘eerste-uitgiftegesprek’ en...

Maar liefst 3 Alphega apotheken in top 12 hoogste klanttevredenheid

Consument spreekt zich uit over service over apotheken op reviewplatform Opiness Amsterdam  17 juni 2015 – Twaalf apotheken ontvingen deze week een consumentenprijs in de vorm van...
Er zijn geen resultaten.

Aften 

Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies met een doorsnede van drie tot vier millimeter. De blaasjes in de mond zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand.

Klachten en symptomen

Aften verschijnen in de mond aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug. Aften komen zeer veel voor: één op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften.

Oorzaken

Bij het ontstaan van aften spelen verschillende factoren een rol. Een besmetting met een virus of bacterie kan de oorzaak zijn. Vaak krijgt zo’n ontsteking pas een kans bij verminderde lichamelijke weerstand. Ook erfelijke factoren en emotionele stress lijken een rol te spelen bij het ontstaan van aften.

Een beschadiging van het mondslijmvlies (bijvoorbeeld een klein wondje in de mond) kan de ontstaansplek van aften worden. Beschadiging kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van te heet voedsel. Het is niet bewezen, maar bepaalde voedingsmiddelen zouden aften kunnen laten ontstaan. Ook sommige ziekten kunnen aften veroorzaken.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Bij zeer ernstige klachten of bij het vaak terugkeren van de aandoening is het raadzaam om een tandarts te bezoeken. Deze kan een ernstige infectie aan het tandvlees en/of het mondslijmvlies vroegtijdig signaleren. De klachten kunnen ook het gevolg zijn van een scherp randje aan een gebitselement. De tandarts kan dit verhelpen. Wanneer de klachten het gevolg zijn van een slecht zittende gebitsprothese, is het verstandig om een tandarts te raadplegen.


Voorkomen van aften

Zorg voor een optimale conditie en een goede mondhygiëne. Kauw bewust en eet rustig. Poets de tanden niet te hard.
Wat kun je er zelf aan doen?

Als de klachten draaglijk zijn, kun je het beste de spontane genezing afwachten. Deze duurt meestal een paar dagen. Voorkom uitbreiding door voorzichtig te poetsen en rustig te eten. Een tandpasta met enzymen zou de klachten kunnen verminderen.

Probeer van de aften af te blijven. Het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten.
 

Geneesmiddelen

Aanstipvloeistof
Om de pijn te verlichten kun je een aanstipvloeistof met lidocaïne gebruiken. Probeer het pijnlijke plekje droog te deppen met een schoon zakdoekje of tissue. Breng vervolgens de vloeistof aan.

Als je op een grote oppervlakte een pijnstillende vloeistof hebt gebruikt, mag je de eerste tijd niet kauwen. Je kunt per ongeluk op je tong of wang bijten en zo de klachten verergeren.
 

Meer informatie of advies

Voor meer informatie over Aften lees je de folder Aften. Of kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag.

 

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie hierboven om de dichtstbijzijnde Alphega apotheek te vinden.

A - Z van Alphega apotheken
Loading…