Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

De teek is terug!

De teek is terug

De teek is een spinachtig beestje van 1 tot 3 millimeter groot dat zich alleen kruipend kan voortbewegen. Dat klinkt ongevaarlijk maar een tekenbeet kan nare gevolgen hebben. Ruim 20% van de teken in Nederland draagt namelijk de Borrelia bacterie, de veroorzaker van de ongeneeslijke ziekte van Lyme.

Teken leven vooral in hoog gras en lage begroeiing zoals struiken. Niet alleen in natuurgebieden zoals de duinen en het bos maar ook in parken en tuinen. Wandelaars, buitensporters, hondenbezitters en spelende kinderen lopen daardoor het meeste risico op een tekenbeet.

Gezondheids-APK

Voorkomen

Bedek de huid zoveel mogelijk. Draag sokken, dichte schoenen en een lange broek. Breng op de onbedekte huid een teekwerend middel aan zoals DEET of een anti-teekspray. Loop in het midden van het pad en controleer na elk bezoek aan een risicogebied het lichaam grondig op teken.

Toch gebeten?

Verwijder de teek direct. Pak met een tekentang het beestje bij de kop vast en trek het langzaam uit de huid. De kans dat de teek ziekteverwekkers afgeeft aan de wond blijft zo beperkt. Raadpleeg een arts als de huid rond de beet rood wordt of als u na enkele weken of maanden griepverschijnselen of gewrichtspijnen ervaart.