ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Jeuk

Jeuk is een onaangenaam gevoel van de huid dat meestal aandrang geeft tot reflexmatig krabben of wrijven. Mensen zeggen soms dat jeuk erger is dan pijn.

Klachten en symptomen

Het krabben of wrijven bij jeuk kan huidbeschadigingen tot gevolg hebben. Hierdoor kan gemakkelijk een bacteriële infectie ontstaan. Vaak gaat jeuk gepaard met roodheid van en bultjes op de huid. Aanhoudende jeuk kan het normaal functioneren ernstig belemmeren.

Oorzaken

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben:

  • Te droge huid
  • Huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis
  • Allergie
  • Suikerziekte
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen
  • Insecten of kwallenbeten
  • Contact met bepaalde producten (wol) of planten (brandnetels)
  • Zon
  • Wondgenezing
  • Bepaalde ziektenWanneer moet je een arts raadplegen?

Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende jeuk doe je er goed aan een arts te raadplegen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Hoewel vaak makkelijker gezegd dan gedaan: probeer niet te krabben. Concentreer je op iets anders. Knip de nagels kort en houd ze goed schoon. Soms wordt jeuk erger door warmte of kleding. Probeer hier rekening mee te houden. Verder kunnen een koude douche of natte omslagen (bijv. washandjes met eventueel ijsklontjes erin) de klachten verlichten. Ouderen hebben vaak jeuk die veroorzaakt wordt door een zéér droge huid. Dit kan worden voorkomen door de huid dagelijks in te smeren met een verzachtende crème of zalf.
 

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen die verkoelen of plaatselijk verdoven kunnen effectief zijn bij jeuk. Er zijn gels met menthol en verkoelende of plaatselijk verdovende zalven en vloeistoffen verkrijgbaar. Welk middel je kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, de plaats van de jeuk, jouw leeftijd en de oppervlakte van het jeukgebied. Je kunt deze middelen niet gebruiken als de huid beschadigd is. Soms neemt de jeuk alleen maar toe door het insmeren van de huid. Dit kan veroorzaakt worden door een allergische reactie op een stof in het middel. Je kunt dit controleren door het gebruik tijdelijk te staken. 

Een aantal jeukstillende middelen bevat stoffen die de huid kunnen irriteren. Als je weet dat je gevoelig bent voor zulke stoffen, kun je deze middelen beter niet gebruiken.

Kinderen jonger dan twee jaar mogen geen mentholbevattende producten gebruiken. Menthol kan bij jonge kinderen benauwdheid veroorzaken. Ook volwassenen kunnen soms overgevoelig reageren op producten die menthol bevatten.

Meer weten?

Alle informatie over jeuk lees je in de folder Jeuk

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.

 

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie om je dichtstbijzijnde apotheek te vinden

A - Z van Alphega apotheken
Loading…

Z-Product widget is verlopen.