Incontinentiezorg

Urine-incontinent zijn betekent dat je je urine (plas) niet goed op kan houden. Als je hiermee te maken hebt, dan wil je de beste advies en producten.

Jouw Alphega apotheek geeft je advies, ondersteuning en verschillende hulpmiddelen.

Voor wie

Incontinentie treft mensen van alle leeftijden. Het is niet een probleem waar je alleen als je ouder bent mee te maken krijgt. Jonge, zwangere vrouwen kunnen aan het einde van de zwangerschap en na de bevalling last hebben van incontinentie. Als je met incontinentie te maken krijgt, heb je vaak veel vragen. Bijvoorbeeld wat is de oorzaak of wat is eraan te doen?

Wat houdt incontinentiezorg in bij je Alphega apotheek

  • Ondersteuning

Al jouw vragen over incontinentie kun je stellen aan je Alphega apotheek.  Met de ondersteuning van ervaren personeel op het gebied van continentiezorg geeft je apotheek altijd een deskundig advies. Ook voor informatie en advies over bekkenbodemspieroefeningen kun je terecht bij je Alphega apotheek. Klik hier voor een korte uitleg over bekkenbodemspieroefeningen.

  • Beste producten voor jouw persoonlijke situatie

Op incontinentieproblemen rust nog vaak een taboe. Mensen schamen zich en praten er niet over. Bij je Alphega apotheek kun je terecht voor een advies over welke producten het beste bij jouw persoonlijke situatie passen. Zo hoef je je niet meer te schamen.

 

Kosten

Incontinentiemateriaal wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering. Vraag ernaar bij je Alphega apotheek.

Korte uitleg bekkenbodemspieroefeningen

Belangrijk is om de juiste spieren te vinden. Deze kunnen het makkelijkst gevonden worden door op de wc de plas op te houden. Als dit lukt dan worden de juiste spieren gebruikt.
Let op!  Dit is alleen om te testen, het is van belang dat er geen gewoonte van gemaakt wordt. Vervolgens kunnen de bekkenbodemspieren getraind worden door  30-40 keer per dag de spieren aan te spannen. Dit moet het gevoel geven dat de spieren samengeknepen worden en ze een beetje opgetild worden in het lichaam.  Hierbij hoeven de billen en de dijen niet aangespannen te worden. Dit kan in allerlei houdingen, staand, zittend of liggend. Het advies is om dit te doen in sets van 10 keer, begin met 2 seconden en bouw op tot 10 seconden.

Rust tussendoor even lang als de spieren worden aangespannen. De bekkenbodemspieren moeten ook aangespannen worden als ze nodig zijn, bijvoorbeeld bij lachen, hoesten of springen en andere handelingen om urineverlies te voorkomen. Wil je meer informatie over bekkenbodemspieroefeningen, klik dan hier.

Wil je graag in contact komen met een bekkenbodemfysiotherapeut kijk dan op website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en Pré- en Postpartum Gezondheidszorg. Via deze site kun je kijken welke bekkenbodemfysiotherapeut bij jou in de buurt zit. 

Apotheekzoeker

Vind mijn dichtstbijzijnde apotheek:

Gebruik de zoekfunctie om je dichtstbijzijnde apotheek te vinden

A - Z van Alphega apotheken
Loading…