ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Ramadan en medicijngebruik

We begrijpen dat je je in deze heilige maand aan de religieuze plicht wilt houden en met jouw familie wilt meedoen aan het vasten. We weten dat het innemen van geneesmiddelen wordt gezien als verbreking van het vasten. Wanneer je echter zomaar stopt met het gebruik van geneesmiddelen, kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook het zelf aanpassen van de dosering of het moment van inname is niet verstandig.

Wat kan je Alphega apotheek voor je doen?

Gebruik je chronisch medicijnen en wil je toch graag vasten? Vraag jouw Alphega apotheek dan om advies.

De apotheek kan in samenspraak met jouw arts kijken wat de beste oplossing is. Zo kan in overleg met jou en je arts de medicatievorm of het tijdstip waarop het medicijn moet worden ingenomen, worden aangepast. Bijvoorbeeld door een medicijn te kiezen dat je maar één keer per dag hoeft in te nemen in plaats van drie keer.

Voor wie

Voor iedereen die (chronisch) medicatie gebruikt en mee wil doen aan de ramadan.

Kosten

Alphega apotheek geeft je kosteloos advies over medicijngebruik tijdens de ramadan.

Aanmelden

Kom langs of maak een afspraak voordat je begint aan de vastenmaand. Samen met jou nemen we je geneesmiddelen door en geven we je advies op maat. .

Tip: Neem alle medicijnen die je gebruikt mee naar de apotheek. Ook de medicijnen die je zonder recept koopt en gebruikt. .

Meer weten

Alle informatie over Ramadan en medicijngebruik vind je in de folder Zorg tijdens de ramadan

Hieronder vind je meer informatie over geneesmiddelgebruik tijdens de ramadan. 

Geneesmiddelgebruik tijdens de ramadan

Geneesmiddelgebruikers veranderen tijdens de ramadan vaak op eigen initiatief het doseerschema van hun medicijnen. Voor medicijnen die maar eens per dag worden ingenomen, levert dat vaak geen problemen op. Veel medicijnen moeten echter op vaste tijdstippen worden ingenomen: bijvoorbeeld elke zes uur of na elke maaltijd.

Soms worden gedurende de ramadan één of meerdere doses overgeslagen of worden alle medicijnen in één keer ingenomen. Dit kan verschillende problemen opleveren:

Het niet innemen van medicijnen kan gezondheidsschade veroorzaken.

  • Het ineens innemen van meerdere doses die verspreid over de dag ingenomen hadden moeten worden, kan gezondheidsschade veroorzaken.
  • Door het vasten kan het lichaam anders reageren op een geneesmiddel.
  • Verschillende middelen die tegelijk worden ingenomen, kunnen elkaars werking beïnvloeden.
  • Laat op de avond eten kan de werking beïnvloeden van een middel dat voor het slapengaan wordt ingenomen.
  • Geneesmiddelen innemen op een nuchtere maag kan (meer) bijwerkingen veroorzaken.

Dieet en de ramadan

Tijdens de vastenmaand nuttig je waarschijnlijk meteen na zonsondergang een grote maaltijd. Na een hele dag vasten heb je behoefte aan veel, zoet en vet eten om het hongergevoel te verdrijven. Later op de avond volgt eventueel een tweede maaltijd. Een derde maaltijd wordt kort voor zonsopkomst genuttigd.

Wanneer je een dieet moet volgen, kan dit eetpatroon onprettig of zelfs ongezond zijn. Maagklachten kunnen er bijvoorbeeld door verergeren. Bij mensen met diabetes (suikerziekte) kan het zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken. Over het algemeen is het gezonder ‘s avonds niet te veel en te zwaar te eten. ‘s Ochtends is een stevige maaltijd juist goed. Het is ook heel belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopkomst voldoende te drinken.

Volg je een dieet en wil je meedoen met het vasten? Overleg voor de vastenperiode begint met jouw arts of diëtist.