ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.

Klachtenprocedure KNMP

Heeft u een klacht? Ondanks ons streven naar kwaliteit kan het voorkomen dat u niet of minder tevreden bent over de manier waarop u door ons bent geholpen. Neem in dat geval bij voorkeur...

Asset Publisher Read More is verlopen.

Gezond gewicht

Twee derde van de Nederlanders zou wel een aantal kilo’s willen afvallen. Maar is dat wel nodig? Wat is overgewicht en wat is ondergewicht? Je Alphega apotheek geeft je advies over een gezond gewicht. Ook ontvang je tips om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen.

Voor ondersteuning bij het aankomen in gewicht kan je Alphega apotheek je helpen bij het maken van een keuze uit de verschillende soorten medische (drink)voeding.

Overgewicht

We spreken van overgewicht als je lichaamsgewicht te hoog is in verhouding met je lichaamslengte. Uit onderzoek weten we dat overgewicht slecht kan zijn voor je gezondheid. Als je te zwaar bent, kost het je meer moeite om te bewegen. Je wordt sneller kortademig, moe en je transpireert meer. De kans bestaat dat je steeds minder beweegt en je steeds minder fit voelt.
Als je veel te zwaar bent, heb je een grotere kans op:
 • hoge bloeddruk
 • hart- en vaatziekten (zoals een hartinfarct of een beroerte)
 • diabetes mellitus (suikerziekte)
 • gewrichtsklachten
 • galstenen
 • kanker
 • vrouwen met overgewicht hebben minder kans om zwanger te worden. De kans op problemen tijdens een zwangerschap is ook groter bij overgewicht.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak is te veel eten en te weinig bewegen. Als je meer eet dan je lichaam nodig heeft, worden de voedingsstoffen in lichaamsvet omgezet.
 
Er kunnen ook andere factoren een rol spelen:
 • Verkeerde eetgewoonten, zoals een overmatige vetconsumptie.
 • Bij spanning, stress of problemen (overmatig) snoepen, eten of drinken.
 • Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals antidepressiva) waardoor je meer eetlust krijgt.
 • Erfelijke factoren of een stofwisselingsziekte.

Gezond gewicht

Er zijn veel grafieken en tabellen die je alles vertellen over het ‘ideale gewicht’ dat bij jouw leeftijd en lengte past. De meest bekende is de Body Mass Index. Deze index berekent of het gewicht in verhouding is tot de lichaamslengte. Het geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.
 
Je kunt de BMI berekenen met de BMI formule: gewicht (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). In de tabel hieronder vind je het advies bij de BMI-maat.
 
 
De BMI wordt gebruikt als afgeleide maat voor de vetmassa. Deze is minder goed bruikbaar voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met zeer veel spiermassa.
 

Tailleomvang

Bij personen met dezelfde BMI, kan de hoeveelheid vet in de buikholte aanzienlijk verschillen en daarmee het risico voor de gezondheid. De tailleomvang is een maat voor de hoeveelheid vet in de buikholte. Veel vet in de buikholte is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van onder andere diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten.
 

Voorkomen van overgewicht

Eten en drinken leveren de energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en te bewegen. Voor een gezond gewicht en dus ter voorkoming van overgewicht, moet er een evenwicht zijn in de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt.
 
De hoeveelheid energie die verbruikt wordt, hangt af van verschillende factoren: geslacht,
leeftijd, gewicht, hoeveelheid beweging en de duur en zwaarte van de inspanningen die verricht worden.
 
Tips:
 • Stel je voeding zo samen dat het lichaam precies voldoende bouw- en brandstoffen binnenkrijgt om goed te kunnen functioneren.
 • Eet gevarieerde voeding en neem niet teveel tussendoortjes.
 • Sla geen maaltijden over en drink niet te veel alcohol.
 • Lichaamsbeweging draagt bij aan voorkoming van overgewicht en een algemeen betere gezondheid.
 • Op de website van Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) vind je informatie over onder andere verschillende energie behoeften per persoon.

Wat kun je er zelf aan doen?

Bijna de helft van de mannen en veertig procent van de vrouwen in Nederland heeft overgewicht.
De samenstelling van een aangepaste voedingspatroon (dieet) kun je het beste met een diëtist overleggen.
 
Een diëtist is in staat om een dieet aan jouw persoonlijke situatie aan te passen. Hiermee ben je in staat je gewicht binnen bepaalde grenzen langdurig constant te houden.
 

Afslankmiddelen

Er zijn veel afslankmiddelen en –kuren verkrijgbaar. Deze bevatten vaak vezelrijke producten die een ‘vol’ gevoel geven en zo het hongergevoel voorkomen. Andere producten zijn zogenaamd energiebeperkt. Deze bevatten noodzakelijke voedingstoffen als eiwitten en mineralen, maar leveren minder energie dan het lichaam nodig heeft, om te kunnen functioneren.
 
Daardoor gaat het lichaam de vetvoorraad aanspreken. Voor alle afslankmiddelen geldt dat je ze het beste in overleg met je Alphega apotheek, huisarts of diëtist kunt gebruiken.
 
Een aangepast voedingspatroon en regelmatig bewegen zorgt uiteindelijk voor een blijvend effect op een gezond gewicht.
 

Wanneer een arts raadplegen?

Het is verstandig om advies te vragen wanneer je gewicht wil verliezen. Zeker wanneer je in korte tijd veel gewicht verliest, is het risico dat je een tekort krijgt aan allerlei noodzakelijke voedingstoffen groot.
 
Overleg altijd eerst met je huisarts of een diëtist. Dit geldt in het bijzonder als je naast overgewicht ook nog andere gezondheidsklachten hebt. Je Alphega apotheek of huisarts kan je hierbij helpen of je doorverwijzen naar een diëtist.
 

Wat kan je Alphega apotheek voor je doen?

Je Alphega apotheek geeft je advies over een gezond gewicht. Ook ontvang je tips om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen. Voor ondersteuning bij het afslanken kan je Alphega apotheek je doorverwijzen naar een diëtist.
 

Ondervoeding

Bij ondervoeding denkt iedereen aan mensen met een veel te laag gewicht. Je kunt echter ook ondervoed zijn terwijl je een goed gewicht of zelfs overgewicht hebt.

Wanneer is er sprake van ondervoeding?

Gezonde voeding is noodzakelijk om het lichaam goed te laten func
tioneren. Goede voeding levert brandstof en bouwstoffen voor het lichaam. De belangrijkste bestanddelen van voeding zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en vocht. Deze voedingstoffen zijn noodzakelijk voor het in stand houden van de lichamelijke conditie en weerstand.
 
Door te weinig of slechte voeding, ziekte, een slecht gebit, eenzaamheid, depressie, slikproblemen of lichamelijke beperkingen krijgt het lichaam onvoldoende brandstof en bouwstoffen binnen. In zo’n situatie vermindert de weerstand. Bij ziekte verbruikt het lichaam meer energie.
Hoewel het dan noodzakelijk is om meer te eten, is dat door een verminderde eetlust en verzwakking vaak een probleem. Het risico op ondervoeding bestaat ook, wanneer het door mond- en/of keelaandoeningen, verlamming of bestraling moeilijk is om te eten.
 
Er is sprake van ondervoeding als er onbedoeld gewichtsverlies is van meer dan 10% in de laatste 6 maanden of meer dan 5% in de laatste 3 maanden.
 
Daarnaast is er ook sprake van ondervoeding als je BMI kleiner dan 18,5 is. Ouderen vanaf 65 jaar zijn ondervoed bij een BMI van minder dan 20.
 

Gevolgen van ondervoeding

Gevolgen van ondervoeding zijn gewichtsverlies, daling van weerstand en verlies van spiermassa: je komt dan bijvoorbeeld moeilijker de trap op. Bij ziekte en operatie kan ondervoeding leiden tot complicaties, zoals infecties en langzamer herstel. In ernstige gevallen kan ondervoeding ook risico op overlijden geven. Het is belangrijk om het risico op ondervoeding tijdig te ontdekken en te behandelen.

Behandeling van ondervoeding

Als na een screening in je Alphega apotheek blijkt dat er sprake is van (of risico op) ondervoeding, zal je apotheek je doorverwijzen naar een (huis)arts of diëtist.
 
Een huisarts of diëtist kan daadwerkelijk de diagnose ondervoeding vaststellen en de juiste behandeling hiervoor inzetten. De behandeling zal bestaan uit voedingsa
dviezen en eventueel medische (drink)voeding. Soms is het moeilijk om in gewicht aan te komen,
bijvoorbeeld doordat je minder trek hebt. Dan kan medische (drink)voeding een g
oede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Het vult de tekorten in je lichaam aan, zodat je je weer een stuk beter voelt.
 
Medische (drink)voeding is verkrijgbaar via je Alphega apotheek en wordt, indien voorgeschreven door een arts of diëtist, in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar. Medische (drink)voeding is verkrijgbaar in de vorm van flesjes drinkvoeding en als toetjes.
 
 

Medische (drink)voeding

Onder medische (drink)voeding vallen voedingsmiddelen die te gebruiken zijn als aanvullende of volledige voeding. Aan deze voeding zijn vaak voedingstoffen zoals extra eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen toegevoegd.
 
Door te weinig of slechte voeding krijgt het lichaam onvoldoende brandstof en bouwstoffen binnen. In zo’n situatie vermindert de weerstand. Ook zullen de behandelingen en het herstel langzamer verlopen. Bovendien neemt het risico op infecties en vermoeidheid toe. Medische (drink) voeding kan in dergelijke gevallen uitkomst bieden.
 

Wat kan je Alphega apotheek voor je doen?

Gebruik medische (drink)voeding niet zonder overleg met een deskundige. Het is belangrijk dat je je goed laat adviseren, zodat je weet welk product voor jou het meest
geschikt is.
Je Alphega apotheek, huisarts of diëtist kan je helpen bij het maken van een keuze uit de verschillende soorten medische (drink)voeding.
 

Meer weten?

Voor meer informatie kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag. Of kijk eens op de pagina bij de dienst Gezond gewicht.

Op de website van het Voedingscentrum vind je uitgebreide informatie op het gebied van gezonde voeding en overgewicht. Ook vind je hier gezonde recepten. Op de site van de Diëtisten Coöperatie Nederland vind je informatie over de diëtist, gezonde voeding en kun je een diëtist bij jou in de buurt vinden.

De Nederlandse Obesitas Vereniging zet zich in voor de belangen van alle dikke mensen in Nederland, zowel mensen die willen afvallen, als mensen die hun dik-zijn willen accepteren of al geaccepteerd hebben.