ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

De Farmacogenetische test

Veilige medicatie op maat, bereikbaar voor iedereen.

Geen mens is hetzelfde
De werking van geneesmiddelen wordt bepaald door de concentratie werkzame stoffen van het medicijn in het bloed. De werking van het geneesmiddel is enerzijds afhankelijk van de dosis die de arts voorgeschreven heeft en anderzijds van de mate waarin de lever het medicijn omzet, zodat het opgenomen kan worden in het bloed en zo zijn werking kan hebben in het lichaam. In de lever zitten enzymen die zorgen voor het omzetten van  geneesmiddelen in werkzame delen die vervolgens opgenomen worden door het lichaam. Door variaties in het DNA is geen lever gelijk en zo kan het voorkomen dat een enzym dat een specifiek medicijn moet afbreken, bij de ene persoon voor een hogere of zelfs een lagere doses werkzame stof in het bloed zorgt. Sommige enzymen kunnen bij bepaalde mensen zelfs ontbreken in de lever, waardoor het lichaam helemaal niets kan doen met de werkzame stoffen in een bepaald medicijn. Deze DNA-variaties kunnen resulteren in een verminderd-, geen- of juist een te hoog effect, waardoor in het laatste geval zelfs bijwerkingen van geneesmiddelen ontstaan.

Voor wie is de test bedoeld?
In principe voor iedereen. Het doet er niet toe of u al medicijnen gebruikt of niet. Het is fijn om vooraf te weten welke medicijnen in welke hoeveelheden voor u het beste resultaat geven. Voor een aantal patiëntgroepen is de farmacogenetische test extra relevant omdat zijn medicijnen gebruiken waarbij de individuele enzymwerking regelmatig problemen geeft. Het betreft onder andere geneesmiddelen voor psychiatrische en cardiologische aandoeningen, diabetes medicatie, medicatie voor de bloedstolling en veel meer.

DNA analyse
Met een zogenoemde farmacogenetische test kan een DNA analyse gemaakt worden, waarin vastgesteld wordt wat het vermogen van uw lever is om specifieke geneesmiddelen af te breken in werkzame stoffen. De meting vindt plaatst voor verschillende enzymen in combinatie met de werkzame stoffen van meerdere medicijnen. Met de farmacogenetische test kan dus bepaald worden welke medicijnen, in welke specifieke doses, voor u het best werken. Als uit de test blijkt dat u een normale enzym activiteit heeft, hoeft er geen actie ondernomen worden op uw medicatie, maar bij een enzym dat de helft van de activiteit heeft, moet bijvoorbeeld de doses van het geneesmiddel aangepast worden.

Hoogwaardig, uitgebreid en veilig
De farmacogenetische test van Alphega is ontwikkeld met een toonaangevend Amerikaanse partner, heeft een FDA (US Food Drug Administration) goedkeuring en voldoet aan de strengste eisen. De test van Alphega apotheek is momenteel de meest uitgebreide farmacogenetische test in Europa. Met de test worden meer dan 300 geneesmiddelen en 27 genen getoetst op de geschiktheid voor uw specifieke DNA-profiel.  Alphega gebruikt uw DNA-analyse alleen voor medicatiedoeleinden en niet voor onderzoek naar andere afwijkingen. Doordat de gegevens geanonimiseerd verwerkt worden tijdens het analyseproces, is uw privacy volledig gegarandeerd.

De test procedure
Het afnemen van het DNA gaat eenvoudig. Met een wattenstokje neemt een medewerker van de apotheek wat wangslijmvlies bij u af. Het monster wordt opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium dat uit het wangslijmmonster het DNA isoleert. Vervolgens worden de enzymen uit het DNA, die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van de medicijnen, geanalyseerd. Het onderzoek kan vervolgens aantonen of er afwijkingen zijn in de enzymen voor bepaalde stoffen. De apotheek ontvangt het resultaat van de test in de vorm van een zogenoemd farmacotherapeutisch paspoort. Het farmacotherapeutisch paspoort en uw medicatiegeschiedenis vormen de basis voor verder actie. De apotheek zal indien nodig in overleg treden met uw behandeld arts om te bepalen of en welke aanpassing van de medicatie doorgevoerd zou kunnen worden. Dankzij het farmacotherapeutisch paspoort kan uw medicatie voortaan gepersonaliseerd toegediend worden.

Met de farmacogentische test van Alphega, wordt veilige medicatie op maat, bereikbaar voor iedereen.

Voor meer informatie
Wilt u meer weten over deze service?
Ga naar de pagina van uw Alphega apotheek
1 of loop gerust eens binnen.Wij adviseren u graag.


1) Apotheken, aangesloten bij de formule Alphega Apotheek, zijn zelfstandig. Verkoopprijzen, assortiment en aanbod van zorgdiensten en services kunnen daarom variëren per apotheek. Bekijk het aanbod van zorgdiensten en services van uw Alphega apotheek op de apotheekpagina.